Kulturnyheter

Monna Tandberg fikk ærespris

Foto: Leif Gabrielsen
Foto: Leif Gabrielsen

Monna Tandberg har fått overrakt Per Aabel s ærespris for 2004.

Hun mottok prisen under Norgespremieren på Til min mann på Malersalen på Nationaltheatret lørdag 6. mars. Wenche Foss delte ut prisen.

Per Aabels ærespris ble innstiftet på skuespillerlegendens fødselsdag 25. april 1979, og deles hvert år ut som et reise- og utdanningsstipend på kr.15.000,- til en norsk skuespiller. Blant tidligere prisvinnere finner vi Rut Tellefsen, Bjørn Skagestad, Bjarte Hjelmeland, Per Jansen, Ole-Jørgen Nilsen og Laila Goody. Siste års prisvinner var Frøydis Armand, som mottok prisen under markeringen av Per Aabels 100-årsdag 25. april 2002. Prisvinneren velges ut av en komite som består av Wenche Foss, Bjarte Hjelmeland og i dag teatersjef Eirik Stubø.

Foto: Kulturspeilet
Foto: Kulturspeilet

Forestillingen Til min mann føyer seg inn i rekken av sterke og modige rolletolkninger som favner alt fra de store klassikerrollene til samtidsdramatikk både pa Nationaltheatret og i frigruppe-miljøet.
Hun har et solid eierskap til de forestillingene hun medvirker i, ikke minst de to kvinnemonologene Vaginamonologene og Til min mann, hvor hun også i sistnevnte har stått for bearbeidelsen av manuskriptene til Finn Carling.

foto: Leif Gabrielsen
foto: Leif Gabrielsen

Monna Tandberg kom til Nationaltheatret i 1960, og har siden tolket over seksti roller ved dette teatret. Fra hennes merittliste nevner vi tittelrollen i Hedda Gabler i 1971 som også var på gjestespill i Japan, Titania i Shakespeares En midtsommernattsdrøm i1973, Jelena Andrejevna i Tsjekhovs Onkel Vanja i 1977 og Ellida Wangel i Fruen fra havet samme år. Fra hennes siste rolletolkninger nevner vi tittelrollen i Fedra i 1992, Fru von Nagh i Folkeutrydning av Werner Schwab som gikk pa Torshovteatret. Hun gjorde en glimrende Mefistofeles i Goethes Faust i 1999, hadde stor suksess med Vaginamonologene av Eve Ensler på Torshovteatret i 2000, og spilte i forestillingen Biografi, et samarbeid mellom Nationaltheatret og Goksoyr/Martens Salong pa Amfiscenen våren 2002.
Høsten 2003 var Monna Tandberg Den eldre damen i Antikvariatet. Ibsen-forestillingen Det er sant! Hvert evige ord som hadde premiere i 1999, har turnert på norsk og engelsk, i utlandet og hjemme, blant annet ved Festspillene i Bergen i 2000. Her opptrådte Monna Tandberg med Lars Andreas Larssen.

Hun spilte mot Per Aabel i Cowards komedie Vi bare spøker i 1976-77.

Monna Tandberg er også kjent fra Fjernsynsteatret og TV-serier. Hun var Alberte i TV-serien med samme navn, Nora i Et Dukkehjem, Rebekka i Rosmersholm, Ofelia i Hamlet og Dronningen i Jul i Blåfjell i 1999.

Hun var tidligere gift med teatersjef Arild Brinchmann ved Nationaltheatret.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …