Oslo Kammermusikkfestival 2005 Fra slott til slott 21.8.

Været var strålende. Med 24 varme grader i luften, et knippe sommerkledde kammermusikkinteresserte tilhørere, Thomas Thiis-Evensen i kongelig toppform, og landets dronning uformelt ankommende til fots. Alt lå til rette for at også Oslo Kammermusikkfestivals mest eksklusive arrangement skulle bli årets høydepunkt. Den observante leser legger fort merke til at musikken er utelatt i artikkelen foreløpig, dessverre ikke uten grunn.
Naturligvis kan man ikke ha kontroll på Håkan Hagegårds plutselige sykdomsforfall, men det er utilgivelig at alle de musikalske linjene som denne dagen skulle frembringe bare blir visket ut. Reale kutt i programmet utføres, men heldigvis reddes kammermusikkfestivalens ære av en ung herre i et 40 graders varmt rom på Oscarshall.

På denne musikalsk amputerte dagen fikk vi oppleve kun tre ulike kammermusikkensembler denne seks timer lange sommerdagen. I slottskirken imponerte stadig “Trio Mediæval.” Med en litt mer publikumsvennlig programsammensetning enn i Slottskapellet tidligere i uken, fikk Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Torunn Østrem Ossum frem det beste av det beste i sin stemmeprakt og fantastiske musikalitet. Særlig de stykkene som er skrevet spesielt til trioen er som balsam for øret. Ved å lukke øynene kunne man tro man var kommet til himmelen – i ekspressfart!

Oslo Strykekvartett spilte i Akershus festnings slottskirke presist og vakkert Wilhelm Stenhammars strykekvartett nr. 5. Særlig andresatsen fungerte glitrende, og strykekvartetten må roses for sin tålmodighet i de karakteristiske langsomme partiene. Strykekvartetten var også å finne på Oscarshall Slott, der de brennhete toner fra Schubert og Dvorak trillet ut i rommet. Velspilt, men uten imponerende kraft. Ikke rart i stillestående luft.
Som det ble antydet innledningsvis var det en ung herre som reddet kammermusikkfestivalens ære denne søndagen. Grunnet Hagegårds forfall innhentet kammermusikkfestivalen en av deltakerne til årets utgave i “Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse,” med det særnorske navnet Thorbjørn Gulbrandsøy. Ikke bare imponerte Gulbrandsøy vokalt, men hans sceniske prestasjoner var fabelaktige. Hans tilstedeværelse, mimikk, skuespilleri og vidd! Fantastisk i det glødende varme rommet. Gulbrandsøy, med sin klokkeklare røst, fikk beskjed om opptredenen natt til søndag. Likevel klarte han å bli søndagens soleklare musikalske vinner. Hans tolkning av Gerald Finzis “Let us Garlands bring” sitter ennå i øret, og var intet annet enn i verdensklasse!
For de av oss som fikk være med på denne slottsvandringen i fjor var det nok en skuffelse å se en godt bevoktet dronning Sonja dette året. Redselen for dronningens sikkerhet kommer naturligvis i første rekke når en så uformelt arrangementsramme er grunnlaget. Dronningens tilstedeværelse var dette året avgrenset til sponsorer og dronningens inviterte venner.
Dette var siste “Slott til slott“-opplevelse for noen år fremover, da Oscarshall skal rehabiliteres. Dronningen åpnet i sin avsluttende takketale for muligheten for å åpne andre deler av Det Kongelige Slott for kammermusikkonserter neste år. Vi gleder oss!
Med en billettpris på drøye tusenlappen, var det mange kammermusikkelskere som vandret noe slukøret fra Oscarshall til overfylte sporveisbusser søndag ettermiddag. Vi fortjener bedre!