Kulturnyheter

Sky’jaborg

Dansens Hus. «Skýjaborg» – en danseforestilling for barn 0 -3 år.
Dansens Hus -studioscene i
samarbeid med Senter for kunstproduksjon «Seanse» fra Volda
Koreograf: Tinna Grétarsdóttir. Dansere: Inga Maren Runarsdóttir og Snædis Lilja Ingadóttir
.

Foto:Steve Lorenz
Foto:Steve Lorenz

Når studioscenen åpnet døren til forestillingen Sky´jaborg holdt en herlig blandet publikumsgruppe, bestående av babyer liggende i bager, eller på armen til en voksen, eller stabbende på egne bein, sammen med mødre, fedre, bestemødre og noen spesielt interesserte voksne, inntog.

Scenografien bestod av et slags åpen telt, et lite rundt univers hvor barna med sine voksne kunne trygt ta plass på myke ullputer rundt scenen der de to islandske dansere skulle ta publikummet med på en sanselig og leken reise.

Ulldotter og ullskyer hang ned fra taket mens en beroligende lydkulisse laget en atmosfære av forventning og undring. De to danserne utfylte hverandre svært godt når de i en leken koreografi ålte seg rundt hverandre, rullet over eller under, mot eller fra hverandre. De brukte kroppene akkurat som man ser barn i en lek – i stadig forvandling.

Foto:Steve Lorenz
Foto:Steve Lorenz

Form, lyd og farge ble utforsket. Med kunnskap om barns evne til å undre seg og kunnskap om hvordan så små barn utforsker verden med hele kroppen, hvordan barn imiterer hverandre, lyktes koreografien i å finne gjenkjennelsesmomenter for barna. Danserne evnet å kommunisere med sitt unge publikum med blikk og mimik. Det ble respondert med smil, spontane utrop og et entusiastisk kroppsspråk.

Alle sanser kunne taes i bruk når danserne lekte med vann som plutselig dryppet ned fra en ulldottsky, eller når såpebobler, lett som skyer dalte ned på småbarnshodene. Små bjeller som danserne holdt med tærne lagde lyd i tillegg til innspilt lyd.

Foto:Steve Lorenz
Foto:Steve Lorenz

De kontrastfylle kostymene til de to danserne illustrerte godt to forskjellige rollefigurer.

Når det helt til slutt regnet fargerike, myke ullkuler over hele scenen, eksploderte form og farger, og et salig gisp gikk gjennom luften.

Bra teater for de minste som ble tatt på alvor som publikumsgruppe.

Sjekk også

Helt rått

For et ballettkompani vi har! Og hvilket utrolig operaorkester! Det var en ballettkveld med smell …

Et univers i sort hvitt

Nasjonalballetten har denne våren dedikert en hel aften til koreograf Jiří Kylián, en av de …