The Lady
Britisk-fransk film fra 2012
Michelle Yeoh, David Thewlis, William Hope, Sahajak Boonthanakit, regi: Luc Bresson

Filmen om Nobelprisvinner og demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi tipper over i det rent for søtladne. I stedet for en fortelling om en ukuelig kjempende kvinne for sitt lands frihet mot militærtyranniet får vi en historie som bikker over mot ukeblad-nivået. Dette er synd fordi denne kvinnens ukuelig innsats og ikke minst offervilje og mot står som et lysende eksempel i vår verden i dag. Ikke for ingenting er hun det nye årtusendes Gandhi eller Martin Luther King.
Hennes far var frigjøringshelten som regnes som grunnleggeren av det nye Burma. Han ble offer for et attentat da datteren bare var et par år. Hun bosetter seg så i Storbritannia, blir gift med en professor i asiatisk kultur og får barn. Men da hennes mor blir syk vender hun tilbake til Burma.
Hjemme lar hun seg overtale til å stille for demokratibevegelsen og hun blir dere fremste talskvinne, noe som ikke minst skyldes den sterke betydningen som navnet hennes har. Men militær-regimet er livredde for henne og gjør det de kan for å legge kjelker i hjulene. Fra slutten av 1980-tallet ilegges hun en husarrest som først ble opphevet ganske nylig. I tredve år var hun den mest kjente politiske fangen i verden og overtok sånn sett rollen til Nelson Mandela. Men hun holdt ut og lot seg ikke knekke.
I 1991 mottar hun Nobels fredspris men er forhindret fra å møte og motta den. Presset fra omverdenen gjør seg gradvis gjeldende og til slutt må juntaen sette henne fri og skrive ut valg, noe som ender med en så å si total seier for demokratibevegelsen.
Fortsatt pågår kampen for demokrati i Burma og mot militærjuntaens forfølgelser. Det er derfor synd at denne filmen i perioder er blitt en tåreperse hvor det søtladne og sentimentale kommer i forgrunnen. Den kampen Aung San Suu Kyi fører er for viktig og betydningsfull til dette. Vi skulle gjerne sett mer av det storpolitiske spillet og hvordan dette er en følge av tidligere kolonialisme og vestlige interesser. I dag er det Kina som har overtatt den rollen som Storbritannia tidligere hadde.
Hun vil besøke Norge senere i år og vil da holde sitt Nobelsforedrag, over tyve år etter at hun fikk prisen.
Tittelrollen spilles av Hong Kong-skuespilleren Michelle Yeoh, som også er kjent fra en James Bond-film. I denne filmen har hun ikke behov for å gjøre sine stunts selv som vi opplevde i den fenomenale Snikende Tiger, Skjult Drage. Selv om det meste av filmen har dialog på engelsk imponerer hun sterkt i enkelte scener med sin burmesisk.
Filmen bruker endel autentiske klipp fra demonstrasjoner og den politiske kampen i Burma. Det er synd at dette er kommet i bakgrunnen i denne filmen.