Into the White
norsk film fra 2012
Rupert Grint, Stig Henrik Hoff, David Kross, Florian Lukas, Lachlan Nieboer, Kim Haugen, Knut Joner, Sondre Krogtoft Larsen, Morten Faldaas, regi: Petter Næss.
Denne filmen bygger på en sann historie som er utrolig og nesten ikke til å forstå. Under kampene i Sør-Norge april 1940 kom tyske og britiske fly i kamp. Begge flyene ble skutt ned og de fleste av besetningene overlevde på mirkakuløst vis etter å ha crash-landet langt inne i den norske fjellheimen.
Av tilfeldigheter kom de over hverandre i en jakthytte ikke langt fra nåværende Grotli Høyfjellshotell. Her skiller virkeligheten og filmen sine veier og det som fortelles på filmlerretet er blitt et spennende og svært godt drama over hva det vil si å møtest under slike forhold etter å ha skutt hverandre ned. Nå gjelder det å overleve, skaffe mat og brensel og legge til side eventuelle fiendtligheter langt inne i fjellheimen, i isødet, hvor det er hvitt på hvitt, milevidt fra folk.
Slikt er ikke bare enkelt under forhold som dette. Slik filmen framstiller det er det stadig gnisninger, som naturlig ville være, og jeg synes det er fremragende gjort å lage et spennende drama ut av oppholdet i fangsthytta. Her er de tradisjonelle krigsklisjeene skåret vekk. Er det noen usympatiske personer i handlingen, må det faktisk være norske soldater. En av dem skjøt og drepte en av de overlevende tyske besetningsmedlemmene med den nervøse begrunnelsen (i virkeligheten) at han var jo ‘tysk’! (Da må vi riktignok ta i betraktning at dette er aprildagene 1940 og Norge og Tyskland faktisk er i krig.) En norsk offiser beskrives heller ikke på det mest sympatiske i sin opptreden overfor engelskmennene. Filmen har ikke med det ikke lille poenget at de gjenværende tyske besetningsmedlemmene ble svært dårlig behandlet av sivile nordmenn.
Historien har en etterskrift. Den tyske flykapteinen Horst Schopis døde nylig hele 99 år gammel og fikk dermed ikke oppleve filmen som er laget over en viktig begivenhet i hans liv. Men han besøkte Grotli til et ‘forsonings’møte og var også hjemme hos sin britiske kollega i London på 1970-tallet.
Det er blitt en god film og et tankevekkende drama ut av Grotli-begivenhetene i 1940.