300
Amerikansk actioneventyr fra 2007
Regi: Zack Snyder
Skuespillere: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West og Michael Fassbender
Produsent: Frank Miller og Bernie Goldmann
Produksjonsselskap: Warner Bros. Distribusjon: Sandrew Metronome Spilletid: 1 time 57 minutter Aldersgrense: 15 år
Selve handlingen er enkel: Filmen finner sted i år 480 f.Kr. og handler om trehundre tapre spartanere som står opp mot omtrent en million persiske krigere. Historikerne strides om størrelsen på den persiske hæren, men leter du etter ”Historisk korrekt”, blir du nødt til å lete et annet sted. 300 minner nemlig mer om verdenen i Ringenes Herre, enn gamle Hellas. Denne ”sverd- og sandal”-filmen er laget for å underholde, og bruker du sunn fornuft, skjønner du at filmen er basert på en tegneserie – ikke på historisk fakta. Å klage på det historiske i 300, er som å si at Donald Duck er teit, fordi dyr ikke kan snakke.
”We’re in for one wild night,” sier spartanernes konge, Leonidas, til troppene sine – og det er nettopp det du får, når du ser 300. Filmen er basert på Frank Millers fabelaktige tegneserie fra 1998, og er vakkert virkeliggjort av regissør Zack Snyder. Story’en er temmelig tynn. Filmen handler om krig – punktum. Men den er langt mer enn bare krigsscener, bodybuildere og minneverdige dialoger som ”Tonight we dine in hell.”
300 er storslått, ikke bare i størrelse, men også i bildebruken. Det visuelle bildespråket har jeg aldri sett makan til. Filmen har (i likhet med Sin City) et tegneserieaktig preg over seg, og den ser ut som et episk- og vakkert maleri, fra start til slutt. Tro meg – øynene dine kommer til å danse av beundring. Men regissøren mister på ingen måte den menneskelige siden av historien, midt i alle de avanserte effektene og slagscenene. Dyktige skuespillere, først og fremst Gerard Butler som Kongen av Sparta, er med på å understreke filmens emosjonelle kraft.
Det har allerede vært mye snakk om 300 i pressen. Jeg har unngått pressen som pesten, da jeg ante at filmen ville være høyst underholdende. Men du har nok fått med deg at 300 har skapt brisninger i Iran på grunn av dens negative fremstilling av perserne. Og mange journalister er derfor svært kritiske, og lurer på hva i all verden regissøren ønsket å oppnå med filmen – men da har de gått glipp av poenget. Reaksjonen i Iran minner litt om når kristne fanatikere gjorde hærverk på kinoer som viste The Passion Of The Christ. Og når tusenvis av homofile gikk i demonstrasjons-tog mot Basic Instinct. Og ikke minst når IRA boikottet Harrison Ford-filmen Patriotenes Spill, fordi de ble fremstilt som skurker. Utrolig. Mitt råd til deg, er å se denne unike filmen, og gjør opp din egen mening, uten påvirkning fra intense (og negative) politiske syn. Bare husk – filmen er basert på en tegneserie.
Trenger du påfyll av testosteron og action? Tro meg, det blir ikke mer hardtslående- og spektakulært enn dette. Elsk eller avsky dette visuelle mesterverket, men du kan ikke si at du har sett noe lignende. Terningkast: trehundre!