Hills Have Eyes, The
Amerikansk grøsser fra 1977
Regi: Wes Craven
Skuespillere: Michael Berryman, Susan Lanier og Dee Wallace
Farger 1 time 29 minter Format: Sone 2
Nesten fem år etter Wes Cravens kontroversielle debut Last House On The Left, lagde han sin andre (like kontroversielle) film The Hills Have Eyes (Åh, for en tittel!).
En trivelig, amerikansk middelklassefamilie kjører gjennom Nevada-ørkenen, på vei til Los Angeles. Når de stopper for å fylle bensin, treffer de en gammel, gretten gubbe. Han advarer dem mot å fortsette, og sier at farer lurer i åsene omkring. Men den naive familien fortsetter likevel. Jepp, bilen deres bryter selvfølgelig ned midt uti ødemarka, og de klarer ikke å fikse den. Faren og stesønnen drar for å finne hjelp, mens resten av familien (Kona, sønnen, to døtre og en liten baby) blir igjen og venter – omringet av fjell, og kannibalistiske villmenn på krigsstien.
Filmen begynner rooolig (Noe som er uvanlig i dag), så man må ha litt tålmodighet. Men det er på ingen måte negativt. Tvert imot – Wes Craven bygger nemlig opp stemningen, ved å ikke vise skurkene før midtveis uti. Plutselig tar det helt av når de først dukker opp, i en høyst sjokkerende scene, som fastslår at filmen har skiftet gir, og at hvem-som-helst kan være nestemann til å dø.
Den kreative regissøren blander genrer som western og “road movie”, og han holder samtidig skrekknivået og angsten høyt hele veien. Skuespillerne er også toppklasse – spesielt den skallede Michael Berryman. Han er utvilsomt den mest minnerike delen av filmen (Se bildet).
The Hills Have Eyes er en av de mest beryktede filmene innen sjangeren, og en av de beste fra 70-tallet. Den blir ofte kalt for “søppel” av snobbete- og bedrevitende kritikere. Men The Hills Have Eyes er en unektelig intelligent og betydningsfull film. Den viser en borgelig familie som blir tvunget til å ty til barbariske metoder for å overleve. Og de hensynsløse villmennene representerer undertrykte, aggressive minoriteter. Og som vanlig, tar Craven i bruk masse symbolikk. For eksempel – villmennene er voldelige om natten, og de siviliserte menneskene er voldelige på dagen.
Kort sagt, skaff den nå! Den er verdt hvert øre.
DVD’en:
For en pakke Anchor Bay har gitt ut, folkens. Denne 2-disc utgivelsen inneholder alt, bortsett fra evig liv. Selve filmen er i oppusset, gnistrende Widescreen, og lyden er med 5.1 Surround og DTS. Ekstramaterialet består av kommentarspor med Wes Craven og (produsent) Peter Locke. Dokumentar om filmen, trailere, TV-reklamer, bildegalleri og alternativ slutt. Men den største bonusen er den heftige dokumentarenAn American Nightmare. Den tar for seg skrekksjangeren på en unik måte, og inneholder intervjuer med bl.a. John Carpenter, George A. Romero og Tom Savini.
Kjøp filmen på Amazon: