Festspillene i Bergen 27.5.2012 Ksenija Sidorova – akkordeon, Leif Ove Andsnes: Living Room-konsert i sitt private hjem, Arve Tellefsen og Håvard Gimse i Ole Bull
Andsnes, foto: Kulturspeilet
På tradisjonelt vis innbyr Festspillene i Bergen til nære møter mellom publikum og utøver(e). Det er alltid utfordrende å komme tett på musikere man har stort respekt for. Noen ganger skaper møtet magiske øyeblikk, mens andre ganger blir man kanskje skuffet om man kommer for tett på. Man skal dyrke sine musikalske forbilder, men avstand skaper ekstra magi så man skal være litt varsom med å komme for nær.
Arve Tellefsen, foto: Kulturspeilet
Vårt første møte var med Ksenija Sidorova. 24 år gammel er hun en av verdens ledende på sitt instrument, akkordeon. Å holde solokonsert med akkordeon er ikke dagligkost her hjemme. Å høre denne klassiske versjonen av et trekkspill på nært hold vekket imidlertid nysgjerrigheten fra første tone. Vi fikk høre samtidsmusikk fra Hans Abrahamsen og Arne Nordheim, samt Andante i F-dur K616 av Mozart på fortryllende vis. Ikke bare var musikeren et fyrverkeri av sin art, men å sitte tett på, hjemme i Edvard og Nina Grieg sin stue ble veldig sterkt. Å høre instrumentet sine fabelaktige muligheter imponerte alle. Når vi som avslutning fikk høre Griegs Holbersuite spilt på akkordeon på Troldhaugen for første gang, ble vi også vitne til en historisk begivenhet.
Vårt andre møte ble særdeles nært og privat. ”Living Room” er et konsept utviklet i Danmark av kunstnerisk leder for gruppen ”Senatet,” Anna Berit Asp Christensen. Konseptet går ut på å holde intime konserter/forestillinger i private hjem i København. Dette var jo ikke en ukjent form for teatervirksomhet i ”gamle dager,” men i 2012 er det en ny opplevelse å komme hjem til personer man ser opp til. 24 timer før forestillingens start mottar de heldige billettinnehavere en SMS hvor adressen til konserten er angitt. Alle må på privat initiativ komme seg til adressen, som ligger noen minutters biltur unna bykjernen.
Å komme hjem til Leif Ove Andsnes’ private rede er hva man kan kalle meget privat. Ved forestillingsstart inviteres man inn, blant barneleker, kjøleskapsbilder, utsøkt kunst på veggene og en huseier sittende henslengt i trappen med behagelige fritidsklær. Forestillingen starter umiddelbart, og det er ikke tid for verken instruksjoner eller småprat. Kristen Riis-Jensen (fiolin), Mina Fred (bratsj), Sofia Olsson (cello) og Signe Asmussen Manuitt (vokal) skaper lydbilder, der de vandrer rundt i Andsnes’ hjem. Det går noen minutter før vi våger å vandre rundt på egenhånd, men etter hvert føles det naturlig å ta del i hjemmet der musikken skapes. Forestillingen varer i tre kvarter og husverten inviterte til leskende drikke i hagen etter forestilling.
Fra en Living Room-konsert, Foto: Polfoto/Astrid Dalum
Konsepter som dette utfordrer ikke bare de musikalske sansene, men her er hele følelsesregisteret er i sving. Min dype personlige respekt for husverten i denne sammenhengen, gjør at man ikke helt klarer å åpne opp for musikken som faktisk skal være midtpunktet.
Vårt tredje og siste møte på Festspillene denne gang, var av det mer tradisjonelle slaget. Arve Tellefsens og Håvard Gimses konsert i Ole Bulls sommervilla på Lysøen er et herlig innslag i festspillmenyen. Her blir ikke mye forandret hvert år, men da hadde vi også blitt veldig skuffet. Ole Bull er i sentrum, og enkelte innslag på menyen er obligatoriske. Arve Tellefsen er som en god vin. Han blir en bedre musiker og en enda bedre entertainer med årene. Anekdotene han forteller om Ole Bull er verd hele billettprisen alene. Han evner i tillegg å fornye seg, og det står det voldsom respekt av. Konsertene er utsolgt tidlig hvert år, og vi håper disse konsertene på Lysøen også får bestå under ny festspilldirektør.
Kulturspeilet vender nesen mot hovedstaden, men Festspillene i Bergen fortsetter med et svært godt program helt frem til 6. juni. God fornøyelse!