Kulturnyheter

Vesper

Oslo Kirkemusikkfestival 2008 Trefoldighetskirken 4.3. Rachmaninov: Vesper, Svenska Radiokören dir.: Tönu Kaljuste

Svenska Radiokören
Svenska Radiokören

Vesper er Serge Rachmaninovs mest inderlige komposisjon. Den store russiske komponisten er kjent for sine verk i senromantisk ånd, mest de store klaverkonsertene og ikke minst de tildels svært krevende klaverkomposisjonene. Han var selv en av sitt århundres aller største pianister.

I dette verket går han imidlertid vekk fra det utadvendte og storslagne. Her vender han seg innover. Han tar utgangspunkt i den bysantiske liturgi men har også innslag fra Salmenes bok hvor det gjennomgående temaet er lovprising av Herren. Som rent korverk lyder dette kraftfullt og gjør stort inntrykk. Dette er også det eneste verket av dette slaget han skrev. Verket består av 15 deler og varer ca. en times tid. Med sitt mektige inntrykk blir man umiddelbart sugd inn i den uttrykkssterke russiske kortradisjonen hvor musikken bølger rundt deg.

Svenska Radiokören regnes som et av verdens fremste kor og har eksistert i mange år. Det ble dirigert avTönu Kaljuste fra Estland. Koret fyller hele kirkerommet og har et så finstemt og variert uttrykk at man blir henført. Koret hadde solopartier ved alt, tenor og basso profundo. Etter vårt inntrykk kom ikke altstemmen godt nok fram, den ble noe tam, mens tenoren klang sterkt og bærende. Det samme gjelder bassen som ga oss en rik vibrerende opplevelse.

Dette var tydelig populært og koret fikk langvarig stående applaus. Koret svarte med å gjenta en del av verket, noe som tydelig gledet publikum. Dette koret må inviteres igjen!

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …