Bjørvika 27.1.2010 Heidi Bruun Nedregaard, Terje Boye Hansen og Helge Evju: Forhekset – et operaeventyr, Musikk: Humperdinck, Mozart, Rossini, Purcell, Strauss d.y., Offenbach, Puccini, Verdi, Britten, Evju, Rektor/Figaro: Per Andreas Tønder, Heks: Toril Carlsen, Papageno: Mads Wighus, Donna Elvira: Ragnhild Kristina Mozfeldt, Klasseforstander/Susanna: Kjerstin Løvdal, En kjempe/ en trollmann: Trond Halstein Moe, Butterfly: Lise Granden Berg, Cherubino: Kari Lise Høgseth, Hertugen av Mantova: Henrik Engelsviken, En cembalist: Helge Evju
Barnekoret, Musikalsk ledelse: Terje Boye Hansen, Tekst og regi: Heidi Bruun Nedregaard

På scene 2 i Den Norske Opera i Oslo gikk en ny forestilling for barn av stabelen. Heidi Bruun Nedregaard står bak urpremieren av operaeventyret «Forhekset», både som dramatiker og regissør.
Sammen med Terje Boye Hansen fikk hun eventyret til å bli et morsomt musikalsk operastreif for barn og voksne.
Historien starter i klasserommet til klasse 7b som får en noe spesiell vikar i musikktimen. En underlig, gammeldags frøken med magiske hekseevner tryller klassen på et eventyr.
Reisen går gjennom operaens verden med møter mellom barna og figurer fra f.eks. «Hans og Grete», «Tryllefløyten», «Figaros bryllup» og mange fler. Scenen fylles av en syngende og spillende gjeng barn som går med iver og engasjement i dialog med de voksne sangerne og skuespillerne.
Samspillet mellom barna og de profesjonelle viser spilleglede fra begge sider. Det virker dynamisk og lekent.
Jeg synes barna taklet de sungne resitativene bedre og bedre etterhvert, og dermed ble vekslingen mellom ariene og barnas replikker vellykket.
Publikum blir overrasket når det skjer et brudd i musikkstilen over til rap. Her var barna i sitt ess, denne stilen falt åpenbart spesielt naturlig. Det unge publikum får en liten pause fra det dramatiske operasangspråket.
Scenografien er enkel og treffsikker tilpasset barns lek! Fleksible klosser forvandles fra pultene i klasserommet til lekne kulisser i de forskjellige operafiksjonene. Barna forandrer scenerommet etter behov idet klossene flyttes og bygges om.
Vi møter videre spennende eventyrfigurer som en kjempe eller dverg og en trollmann ved siden av heksen. Når skolebarna brygger et skikkelig heksebrygg som skal forminske kjempen, får barna i salen innfridd eventyrforventningene sine fullt ut.
Jeg synes kjempen er spesielt oppfinnsom laget som overdimensjonert dukke med «iboende» skuespiller. Veldig spennende å se sangerens syngende ansikt i en åpning på halsen til dukkehodet.
Det er godt mulig at barn helt ned til 5-årsalderen ikke helt klarer å finne seg tilrette i fiksjonslagene, men jeg er sikker på de får en musikalsk, estetisk, morsom og magisk musikkteateropplevelse. Ideen å ta barn med på reise gjennom forskjellige operasnutter er god, og kanskje blir de unge nysgjerrig på mer fra sjangeren opera.
Forestillingen høstet stor applaus i dag.