Kulturnyheter

Bach med kommentarer

Oslo kirkemusikkfestival 2008 Trefoldighetskirken 6.3. Bach: Messe h-moll, Lasse Thoresen, James MacMillan og Steffen Schleiermacher: Kommentarverk, Kringkastingsorkesteret, Det norske solistkor, Grete Pedersen (dirigent), Mona Julsrud (sopran), Tove Dahlberg (mezzosopran), Anders J. Dahlin (tenor), Njål Sparbo (bass)

Bach_JohSebh-molls messen av Bach står som kirkemusikkens kanskje mest betydningsfulle og monumentale verk. Deler av det er også blitt framført tre ganger på kirkemusikkfestivalene til nå. I år ble verket framført i sin helhet – utenom Gloria-satsen som var tatt ut – med tilknyttede ‘kommentarverk’ av henholdsvis Lasse Thoresen, James MacMillan og Steffen Schleiermacher. 

Ved urframføringen av Lasse Thoresen i 2006 ble hans kommentarverk spilt i sin helhet på slutten mens i år ble Thoresens og Bachs musikk spilt vekselsvis. Thoresens musikk blir dels kontrasterende til Bach, dels en videreutvikling. 

Dahlin_Jerker
Anders Jerker Dahlin

Det var interessant å høre igjen Credo-satsen med James MacMillans musikk. Til hans prosatekst som er seriøs og reflekterende har koret en fremføring som er nøktern. Dette står i sterkt kontrast til Bachs Credo-sats.

Ved avslutningen av dette tre-års prosjektet ble Leipzigkomponisten Steffen Schleiermacher engasert til å kommentere siste del av messen. Verket Four Pieces åpner med sin første del Sinfonia som viser at han har en særegen musikalsk uttrykksform som er kraftfull og står i stor kontrast til den følgende Sanctus-sats av Bach. Slik veksler Bach og Schleiermacher resten av konserten og spennet hos Schleiermacher er fra det meget vakre til noe nærmest torden-musikk.

Grete Pedersen
Grete Pedersen

Prosjektet som sådant er interessant men personlig setter jeg pris på å høre Bach enhetlig. Det blir noe urovekkende med skiftningene – men det er kanskje noe av meningen.

Dirigenten Grete Pedersen var meget tilstede i sin ledelse. Koret mestret svært godt de varierte uttrykkene og utfordringene som denne konserten bød på. Mona Julsrud og Anders Jerker Dahlin sang utmerket og var meget til stede i det de gjorde. Orkesteret spilte svært godt. Personlig syntes jeg klangen var god. Alle medvirkende gjorde en imponerende jobb med dette prosjektet.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …