
Å danse Giselle er få dansere forunt. Et av ballettens mesterverk danses nå i Bjørvika, og det var Eugenie Skilnand som fikk æren av å tolke hovedrollen på premieren lørdag kveld. Utover i spilleperioden skal Yolanda Correa, Leyna Magbuay, Melissa Hough og Maiko Nishino ha sine kvelder som den håpløst forelskende Giselle, et sympatisk trekk å la så mange få prøve seg i den store rollen samme høst. Historien om den uskyldsrene jenta som forelsker seg i den adelige Albrecht (Philip Currell), som allerede er forlovet med en annen, er en av balletthistoriens mest dansede koreografier. Utallige versjoner er danset siden urpremieren i Paris i 1841, og Den Norske Opera og Ballett er basert på originaloppsetningen. Den er ufattelig vakker, men det hadde vært ustyrtelig morsomt om Ballettsjefen hadde turt å utfordre den 174 år gamle varianten.
Den Norske Opera & Ballett 14.11.2015 Giselle, koreografi basert på den originale koreografien av Jean Coralli og Jules Perrot iscenesatt av Cynthia Harvey, Nasjonalballetten, Operaorkesteret
Det morsomme med Giselle er den scenografiske kontrasten mellom første og andre akt. I første akt er det kostymene og landskapet som bergtar, mens det i andre akt er den rotekte klassiske balletten som har overtaket. For å skape en gripende andre akt, må første akt sin oppbygging være prikkfri. Det er mange historier og konstellasjoner som skal bygges opp, og det er ikke rom for uvesentligheter. Denne høsten er andre akt absolutt best, nettopp på grunn av en solid første akt. Eugenie Skilnand klarer i løpet av første akt å bygge nok troverdighet inn i sin bærende karakter, slik at det blir fantastisk engasjerende dans etter hvilen. Andre akts koreografi sees best fra et skrått fugleperspektiv, og denne anmelder valgte nettopp denne plasseringen under lørdagens premiere. Stort pluss til Silas Henriksen for en knallsterk tolkning av Hilarion.
Det er ikke ofte Operaorkesteret får mye spalteplass, men vi er heldige som har et så slagkraftig og bunnsolid orkester til å akkompagnere de flotte trinn vi nyter fra scenen. Under Per Kristian Skalstad sin kyndige ledelse, og med arkitektoniske fortrinn hva angår akustikk, så blir lydopplevelsen i verdenstoppen. Det smitter over på danserne som leverer en praktfull Giselle.