Kulturnyheter

Herr Bima og herr Bramati

Det Norske Teatret 22.11.2003
Tord Akerbæk: Herr Bima og herr Bramati
Pål Sverre Valheim Hagen, Morten Espeland, regi: Franzisca Aarflo

Forestillingen åpner med utdrag av Ziggy Stardust av David Bowie med tekst av fremtidsvisjoner. De to mennene Bima og Bramati er begge sterkt handicappet og lemlestet. De er avhengig av tekniske hjelpemidler og apparater for i det hele tatt å holdes i live. Vi er på et sykehus i nær fremtid og Bima og Bramati har mistet oversikt over tid og vet ikke lenger om det de husker er riktig eller er en sammenblanding av fantasi og faktiske hendelser.

Foto: Eigil Aasen
Foto: Eigil Aasen

Pål Sverre Valheim Hagen som Bima angriper heftig Morten Espeland som Bramati i en rekke intrikate spørsmålsstillinger for om mulig å klargjøre deres eksistens, noe Bramati fortvilet prøver å imøtekomme. I denne dialogen berøres flere fundamentale spørsmål. Så veksler situasjonen og de legger i vei med fantastiske fantasiprosjekter og hvordan de ved hjelp av tre millimeters forsering ved et rykk i hver seng etter en viss tid kan nå døren videre ut i korridoren, så bort til vinduet for å se ut for å se om verden rundt dem eksisterer slik de husker hvis de bare klarer å få med seg niste, et visst antall sukkerbiter samt kaffe i et bekken.

Slik veksler forestillingen mellom det dypt seriøse tragiske og det vilt fantasifulle, alt turnert med en perfekt timing, innlevelse og engasjement av de to unge skuespillerne. De har en styrke i denne fremstillingen som engasjerer sterkt og gir i visse sekvenser en følelse av Beckett-dramatikk på sitt beste.

En sjelden god forestilling hvor det absurde elementet er sterkt til stede og løfter stoffet. Forestillingen er på drøyt en time. Dette er Tord Akerbæks første oppsetning på en profesjonell scene. Stykket ble skrevet for et par år siden og det gjør en nysgjerring på hva han kan følge opp med.

Sjekk også

Det lukter øl på byen i dag

 Hålogaland Teater: Når hjertet slår ut med arman – Brel uten filter – en hyllest …

Nye musikalske stjerneskudd slår gnister på Chateau Neuf

Det er et solid stykke musikalhistorie som i disse dager skrives på Majorstuen, i høstskrud. …