En ballett inspirert av musikk, en av billedkunst og en av skuespill danner tilsammen Creations som har premiere på Den Norske Opera den 24. mars.

Den amerikanske ballettdanseren Laszlo Berdo koreograferer sine balletter ut fra musikk, og helst ut fra musikken til komponisten Aleksandr Skrjabin. Nå er Laszlo Berdo for første gang i Norge der han setter opp sin nye ballett Sanctuary med 11 dansere fra Den Norske Nasjonalballett.
Etter 16 år som danser ved Boston Ballet, der han har danset utallige hovedroller i balletter av Cranko, McMillian, Balanchine, Bournonville, Hynd og Stevenson, har hans karriere de senere år tatt en vending mot koreografi.
– Ingen har hovedroller i balletten Sanctuary, alle danserne har like viktige roller. Balletten jobbes frem i samspill med danserne, og det er dansernes identitet som skaper balletten, presiserer Berdo. – Sanctuary dreier seg om et sted for fred og tilbaketrekning. Koreografien springer ut av musikken og av hva jeg hører i musikken. Den har ingen handling, det er opp til dere som publikum å lage deres egne fortolkninger. Dette er en moderne samtidsballett, samtidig som den baserer seg på en sterk klassisk teknikk i nyklassisk stil.
Mens den danske London-koreografen Kim Brandstrup baserer sin ballett Place of Stone på tema fra Tennessee Williams skuespill, (se artikkel i Kulturspeilet lagt ut 25.02.2001), har vår hjemlige Kjersti Alveberg billedkunst som inspirasjonskilde.
Reise på drømt hav er tittelen på hennes ballett som er bygget på billedkunstneren Terje Ythjalls bilder. Selv betegner sin nye ballett som en “fabel for voksne barnesjeler“.

Gjennom mange år har Kjersti Alveberg latt seg fascinere av Terje Ythjalls frodige univers. I hans bilder finner hun både både gammelt og nytt, både poesi og humor, det burleske og det naive. Balletten er derfor blitt en reise i Ythjalls merkverdige univers tolket gjennom dansen.
Ythjall selv var ikke fremmed for at hans billedverden skulle utvikles til scenekunst, han hadde nærmest ventet på at noen skulle komme på tanken. Ikke minst har kostymedesigneren Bjørnar Aaslund hentet rikelig med ideer ut fra Terje Ythjalls motiver. –
– Kostymene blir en utfordring – både for danserne og for publikum, lover Kjersti Alveberg, og forsikrer at publikum kan se frem til en både teatral og fargerik Reise på drømt hav.