Guttene fra St. Judes (Song for a Raggy Boy
med AIDAN QUINN, IAIN GLEN, MARC WARREN, DUDLEY SUTTON, ALAN DEVLIN, STUART GRAHAM, JOHN TRAVERS, CHRIS NEWMAN
Regissør Aisling Walsh
Vi er i Irland i 1939 med stor fattigdom og nød. Den spanske borgerkrigen er nylig over med Franco og fascistene som vinnere. En av soldatene fra den republikanske siden – fra den Internasjonal Brigaden – har fått jobb på en strengt katolskdrevet institusjon som er en type forbedringsanstalt/fengsel for gutter fra 8 til 18.
Han er den første som ikke er prest som får denne lærerstillingen. Guttene har det i det daglige beintøfft med en rekke straffer og sanksjoner av ulike art for de minste forseelser og regelbrudd. Flesteparten av guttene kan hverken lese, skrive ellere regne og ser heller ikke nytten av å lære det da flere av dem har en allerde flere års bakgrunn som unge kriminelle.
Den unge læreren er opptatt av å formidle hva poesi og litteratur kan bidra med for disse guttene, og klarer ved hjelp av engasjement, entusiasme og en beintøff utholdenhet å bryte gjennom barrierene hos en del av disse unge guttene hvor flere konkret opplever en ny type innsikt, forståelse og glede ved det å lære. Det innebærer også en del fine stemninger, varme og humor samt hvordan guttene etterhvert utvikler en evne til å se utover seg selv og hjelpe hverandre.
Mellom han og klassen utvikler det seg etterhvert tillit og en mer avslappet samværsform enn i resten av institusjonssystemet. I praksis slåss han etterhvert med han som er ansvarlig for disiplin og avstraffelser. Vi ser groteske brutale utspekulerte straffemetoder fra langvarig pisking, nattoppstllling i kaldt vær uten sko og klær, meningsgløs vaskestraff og isolering.
En yngre ansatt misbruker også guttene seksuelt.
Filmen viser parallelt med dette scener fra hans tid som soldat, groteske krigssituasjoner som har preget ham på det sterkeste. Filmen er basert på en tekst og teaterstykke hvor en av de tidligere elevene har beskrevet disse forholdene. Miljøbeskrivelser og rollebesetning er perfekt og inngir en vond realitetsopplevelse som sitter i kroppen lenge etterpå.
En innsiktsfull og sterk som tar et knusende oppgjør med denne type institusjoner som eksisterte i Irland til langt inn på 1980-tallet hvor den katolske kirke både dekket over og fortiet hva som foregikk i disse institusjonene.