The Hours amerikansk 2003 Meryll Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, Claire Danes, Ed Harris regi: Stephen Daldry
Allerede nå vil filmen være kjent for mange på grunn av flere pristildelinger og Oscar-nominasjoner. Filmen er basert på Michael Cunningham’s bok av samme navn fra 1998 som ble tildelt flere priser.
Filmen beveger seg på tre nivåer. Vi befinner oss i 1920-årene utenfor London hvor den engelske forfatteren Virginia Woolfe spilt av Nicole Kidman, som på grunn av sine psykiske problemer og selvmordsforsøk bor med sin mann i særdeles naturskjønne skjermete omgivelser. Hun martres med å forme teksten og stoffet til sin roman Mrs. Dalloway. Her får vi innblikk i hennes fortvilelse men også genuine engasjement i sitt arbeid og hennes relasjon til mannen og hennes egen innsikt i deler av sitt sykdomsbilde.
Dette vises i brokker og kryssklippes med nåtidige New York hvor Meryll Streep gir skikkelse til en moden kvinne som nå har stelt for sin aids-syke forfattervenn som hun var kjæreste med for mange år siden. Selv har hun levd sammen med en annen kvinne i mer enn ti år. Han har nå blitt tildelt en prestisjetung pris og hun skal stelle i stand til fest og feiring. Han har i alle år kalt henne Mrs. Dalloway. Her får vi paraleller til Virginia Woolfe‘ s bok hvor Mrs. Dalloway forbereder et stort selskap.
Dette igjen kryssklippes med historien om en kvinne som lever i 50-årene i USA og som leser Mrs. Dalloway. Dette gjør sterkt inntrykk på henne og stilles dermed i sterk relieff til hennes familieliv med mann, liten sønn og et nytt barn på vei og hennes følelsesmessig dragning mot en vennine. Hun opplever en eksistensiell krise som får uforutsigbare følger mange år fremover.
Filmen veksler i de ulike epokene både tidsmessig og fortellermessig. Historien er i brokker lineær. Filmen har godt grep om de ulike karakterene og spesielt England i 1920-årene. Også nåtid i New York er fanget med vitalitet, alvor og dybde. Det er mer problematisk med 1950-års epoken som blir vel reklamefilmlik, både i miljø og dels i utforming av karakterene.
Spillet er ellers gjennomgående uttrykksnært uten effektmakeri. Deler av Virginia Woolfe‘s tankegods kommer frem i deler av teksten og historiene utdyper nettopp kjernespørsmålet: hvorfor lever vi, hvem lever vi egentlig for og hvilke valg gjør vi?
|