Film-fra-Sør Festivalen 2002
Oslo 11. – 20.10.2002
Det er nå tolvte gang det nå godt etablerte festivalprosjektet Film fra sør arrangeres. Dette begynte i sin tid for å gi publikum en mulighet til å se film som kom fra land og som ikke hadde mulighet for kommeresiell import. Festivalen har i løpet av årene utviklet seg både i bredde og temamessig slik at den nå i år viser over 90 filmer fra 37 land fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.
I år har man valgt å legge spesiell vekt på arabiske og indiske filmer. Flere av disse filmene har fått priser og anerkjennelser i ulike festivaler rundt om i verden og det vil arbeides for å importere noen av disse filmene til vanlig distribúsjon.
Festivalen deler ut flere priser samt at publikum velger sin favoritt. I år vant den venezuelandske A House with the View of… I tillegg har det vært arrangert en rekke seminarer og arrangementer av forskjellig art samt at publikum har hatt anledning til å treffer flere av filmenes regissører.
Visningsmulighetene har i år vært utvidet slik at man har kunnet se filmer i åtte kinossaler på i alt fire kinoer.
Personlig har det vært en interessant og også lærerik og utfordrende erfaring med dykk ned i kinesisk, indisk, nordafrikansk og meksikansk film. Spesielt noe så uvanlig som film fra Nepal Samsara hvor vi blir tatt inn i en buddhistmunks oppdragelse- og læringsår i et kloster i det fantastiske høyfjellet i Nepal. Vi ser både munkenes hverdagsliv samt ritualer og festligheter med hovedpersonen som like før han er utlært forelsker seg i en ung kvinne. Dette innebærer dramatiske omveltninger og en nylæring av hva det innebærer å leve et alminnelig liv som bonde med familie.
Vondt var det å se den algirske The Other World som omhandler en ung kvinnes leteaksjon for å prøve å finne sin kjæreste i et dels borgerkrigsrammet Algerie hvor opprørsgrupper og militære slår til på det mest brutale og rå uten at folk har mulighet til å skjerme seg. Filmen har en rolig fremstillingsmåte men dramatikken og grusomheten er overskyggende og gripende.
Et gledelig bekjentskap var den meksikanske kortfilmserien hvor man til fulle fikk oppleve meksikanernes mornide sans for humor, spesielt angående de døde. Dette er gjort med oppfinnsomhet og overraskende vrier både med spillefilm og animasjoner,. Dette hadde jeg gjerne sett mere av!
Norsk publikum har allerde nå gjort erfaring med tradisjonelle indiske Bollywood-filmer og i Bollywood-Hollywood får vi en vri hvor den indisk-kanadiske instruktøren Deepa Mehtakombinerer en nåtidig kjærlighetshistorie med de tradisjonelle innslagene av sang og dans med en annen innpakning. Men forviklingene etc. etc. er der i tradisjonen tro.
Egyptene viser med sin Silence we’re rolling! en film i filmen spekket med humor og påfunn i en gedigen ‘søt-suppe’ med den slu sjarmøren og den flotte sangerinnen og filmskuespilleren. Denne også i beste indiske filmgradisjonen avbrutt med sang- og dansescener.