Munchmuseet 30.01.04 – 28.03.04
“La oss bli mennesker”. Sigurd Winges grafikk

Sigurd Winge (1907 – 1970) var allerede i 30-årene en begynnende markant personlighet i det norske miljøet. Han arbeider som maler og grafiker og utviklet også etterhvert andre arbeidsformer som glassmaleri.

På denne utstillingen mønstringen i Munchmuseet er det grafikeren Winge man opplever men det vises også med fem malerier i et sterkt stilisert uttrykk. Han er representert med over femti verk fra perioden 1930 – 1967 i små og mellomstore formater. De fleste er koldnålsraderinger men han benytter også andre teknikker. Utstillingen er kommet i stand ved at sønnen Stein Winge stilte sin private samling til disposisjon.
Motivene er varierte men det er enkelte temaer som går igjen, blant annet varierte beskrivelser av møtet mann-kvinne og en del allegorisk-mytisk stoff hvor han også benytter seg av symbolikk og referanser til gresk mytologi. Det viser arbeider med groteske dramatiske elementer. Her vises også et par selvportretter, meget ulike i uttrykket, og tegninger av sønnen som lite barn og flere av hans kone og sønn.
Sigurd Winge viser med dette at han var en eminent tegner. Han hadde en sikker strek og behersket både å gjengi nyanser hos mennesker, dyr og dramatiske landskaper. Mot 60-årene endrer uttrykket seg og han blir mer stilisert mot abstraksjoner og enkelte bilder har et tydelig kubistisk uttrykk. Fra denne perioden er det også arbeider i diskrete farver.