Kulturnyheter

Stenersens Munch

Stenersen-museet 25. april 2003 – 18. januar 2004
Stenersens Munch

Munch på besøk i Villa Stenersen 1938. eieren stolt bakerst, foto: Anders Wilse
Munch på besøk i Villa Stenersen 1938. eieren stolt bakerst, foto: Anders Wilse

Aksjemegleren og kunstsamleren Rolf Stenersenvar meget opptatt av Edvard Munchs arbeider og han klarte over tid å etablere en relasjon som gjorde at den verdensberømte kunstneren fikk tillitt til han og han fikk kjøpe bilder av han. Dette resulterte etterhvert i en rekke malerier, akvareller og en stor samling grafiske arbeider, opp mot fire hundre. Blandt disse er mange av Munchs kjente hovedverk, noen av dem i flere versjoner, som Det syke barnMelankoliVampyrMadonna og ikke minst Skrik.

Munch: Rolf Stenersen (1925)
Munch: Rolf Stenersen (1925)

De hadde et samarbeid som strakk seg over to tiår, noe som resulterte blant annet i Stenersens velkjente biografi Edvard Munch, nærbilde av et geni (kom i 1944) som er trykket opp flere ganger og oversatt til flere språk. Boken inneholder en rekke historier og skisser om møter med Munch og hva han uttalte i flere sammenhenger, både når det gjaldt arbeidet og kamp med sine malerier, refleksjoner rundt det å være en seriøs kunstner og synspunkter og reaksjoner på aktive kunstnere i sin samtid. 

Utdrag fra denne boken er plassert som en del av utstillingen slik at når man leser disse tekstene kan man “høre” Munchs stemme, både hans alvor, kamp og ironi.

I tillegg vises en del av deres brev, kort og bøker Rolf Stenersen skrev. Videre få vi se et åtte minutters filmintervju fra TV i forbindelse med åpningen av en stor utstilling i Bergen hvor Stenersen begrunner sitt syn på kunst og moderne maleri og reflekterer rundt folks holdninger og kunsthistorien. Det er både interessant og informativt.

Munch: Kvinne med rødt hår og grønne øyne. Synden (Litografi 1902)
Munch: Kvinne med rødt hår og grønne øyne. Synden (Litografi 1902)

Et morsomt innslag er tegneseriene til Steffen Kverneland som er basert på en del av de ulike historiene fra Stenersens bok. Tekster og dialoger er både lekne og friske.

Munch: Marats død(1906-07 litografi)
Munch: Marats død(1906-07 litografi)

Da Rolf Stenersen ga sin store og omfattende kunstsamling til Oslo Kommune i 1936 inneholdt den da den største private samlingen av Munchs arbeider.

Utstillingen består av 28 malerier som er fra perioden 1885 – 1936 hvor blant annet utkast til arbeidet Historien fra 1914 og flere kvinneakter og portretter, hvorav to er av Rolf Stenersen, finnes. Personlig hadde jeg ønsket at det var flere malerier, men vi ser allerede her hvordan Munchbehersker både portrettmaleriet med både karakter og personlig tilsnitt, spesielt i endel av hans farvebruk. Så gå tett inn på portrettene og se hvilke virkemidler han bruker!

Det samme kan sies om kvinneaktene, hvordan de endrer seg i løpet av den tidsperioden de dekker, og ikke minst hans drivende svungende linjer i de stiliserte landskapsmaleriene!

I tillegg vises elleve tegninger/skisser utført i akvarell og pastell med motiver som kvinneakter og kvinnehoder. Disse er fra perioden 1906-30.

På grunn av at Munch ofte brukte dårlig papir blir de 61 grafiske arbeidene, utført i ulike teknikker som koldnål, litografi og tresnitt, vist i et mørklagt rom slik at man må bruke lommelykt for å belyse arbeidene. 

Munch: Selvportrett ved vinen(1925-26 litografi)
Munch: Selvportrett ved vinen(1925-26 litografi)
Munch: Vinterlandskap, Kragerø(1910)
Munch: Vinterlandskap, Kragerø(1910)

Dette gjør at man som publikummer ikke blir overveldet av alle arbeidene men gjør sine utvalg og velger selv hva man vil belyse, hvor lenge og sitt eget tempo i større grad enn vanlig. Det skaper også en egen stemning, en nærere relasjon til det enkelte bildet, selv om man nok går glipp av endel detaljer.

Arbeidene er fra 1894 til 1936 og her ser vi hvilken eminent kunstner Munch er i disse ulike uttrykksformene, fra de finrissete arbeidene til de røffe grove tresnittene som har en egen kraft i uttrykket. Enkelte av disse arbeidene har ikke vært vist tidligere.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …