Kunstnernes Hus 29.11. – 22.12.2002
Carnegie Art Award

Carnegie Art Award 2002 avholdes nå for femte gang. Den er stiftet for å fremme malerkunsten i de nordiske landene. En jury på seks som dels skiftes ut, dels har medlemmer som har sittet helt siden begynnelsen har engasjert 26 sakkyndige innen samtidskunsten som igjen har nominert opptil fem kunstnere, tilsammen 119. Av disse ble 25 valgt og de er representert med fra et til fire verk hver. Tilsammen er det 48 arbeider.

Samtidig gis det ut en bok som både er en utvidet katalog og har flere artikler skrevet av blant annet kunstkritikere. Det som utmerker seg med denne utstillingen er at den deler ut fire priser.
Førsteprisen på 500 000 svenske kroner gikk i år til danske Troels Wörsel (1950) som for tiden bor og arbeider i Italia. Han har markert seg internasjonalt siden midten av 80-årene. Han fokuserer på et kunstverks flertydighet og spiller på konvensjoner og konfronterer dette.
En velfortjent og sikkert uhyre populær annenpris på 300 000 kr. gikk til svenske Lena Cronqvist(1938). Hun vil også være kjent for endel av det norske publikum da hun har stilt ut på flere gallerier i Oslo i løpet av de siste årene. Som mange vil være kjent med døde hennes mangeårige ektefelle, forfatteren Göran Tunström for ikke så lenge siden. Serien på fire bilder viser henne selv sterkt sorgtynget med Tunström i armene på størrelse av et barn samt blanke ark. Uhyre følelsessterkt og gripende. Hun har en sjelden formidlingsevne

Tredjeprisen på 200 000 gikk til Tal R (1967) fra Israel, nå bosatt og arbeider i København. Han viser i sine tre farvesterke malerier en røff og dels leken og frodig uttrykksform, både uttrykksmessig og tematisk.
Stipendet på 50 000 kr. ble tildelt David Svensson her representert med en enorm kraftrød lampe.
Personlig opplevde jeg utstillingen i år som mer mangfoldig, frodig og ikke minst i noen av de store maleriene er det tydelig at en del kunstnere nå igjen boltrer seg i farvesprakende uttrykk. Enkelte arbeider er i grenselandet av hva som kan kalles maleri, noen tenderer over til skulptur, andre til tegning og andre igjen til fotografi, noe som jeg mener beriker totalinntrykket.
Finske Teema Mäki slår til med et kjempemaleri hvor senteret er en konsumerende kapitalisme som en sort svulst i midten som suger til seg av alle de andre elementene i billedflaten. I tillegg bruker han tekster og kommentarer til en rekke små mindre motiver i bildet. Friskt og frekt!
Lars Stig Nørgård viser i sine to store arbeider med ironisk tittel nærmest eksplosiv kraft i billedflaten, det ene i grånyanser, det andre i en mengde farver. Clay Ketter viser tre store fotografier av utsnitt av asfalt i ulike gråtoner som i seg selv gir et malerisk uttrykk. Håkan Rehnberghar bygget søyler 202 x 22 x 50 i glass og aluminimim og påført akrylmaling som gir bevegelse og rom til skulpturene.
Lars Arrhenius tar deg med på tur i et kart over London hvor han lager tegneseriestriper med ulike personer som foretar seg diverse valg som får et vell av varierende konsekvenser. Her er man medskapende i å bygge opp en egen historie. Sophie Tottie har skapt et rom hvor store repeterende farvefelt påført mindre plater i andre farver samt sølvglinsende disketter. Iøynefallende og spennende.
Dette er en utstilling hvor man får godt innblikk i hva som skjer på malerfronten i de nordiske landene og det er innlysende at maleriet står sterkt.
I år ble utstillingen åpnet i Reykjavik 18. oktober og skal videre til alle de nordiske landene.