Kulturnyheter

Thoms Ruff

Museet for samtidskunst 25.01 – 01.04.2002
Thoms Ruff – fotografier

Ruff_Portret98Stormønstringen på Samtidskunstmuseet er en klar markering av at nå er fotografiet til fulle akseptert som kunst. Alle salene i 2. etg. er fylt med over 180 bilder av den tyske fotografen Thomas Ruff. Denne retrospektive utstillingen er blitt gjort mulig med et nært samarbeid med Mathias Winzen fra Staatliche Kunsthalle i Baden-Baden. 

Billedmaterialet er i hovedsak identisk, men denne utstillingen viser noe flere bilder av Ruffenn i Baden-Baden. Utstillingen skal videre til museer i Europa og USA.

Ruff_PlakatII97Ruff (1958) har sin bakgrunnn fra Kunstakademiet i Düsseldorf og hadde sine første utstillingen i slutten av 1970-årene. Han var opptatt av at motivet for fotografiet skulle vise et utsnitt av virkeligheten uten kunstig lyssetting eller arrangement. 

Han har totalt 15 serier i løpet av disse årene, bestående av et ulikt antall bilder 

Han brukte blant annet interiører fra sine besteforeldres hjem samt motiver fra eget og venners hjem. Bildene var i farver, noe som på den tiden var ganske uvanlig. Ruff var klart sterkt medvirkende til at fotografiet som kunst eller som medium utviklet seg videre.

I begynnelsen av 80-årene begynte han å arbeide med serier bestående av små portretter i farver, 100 i tallet, i hovedsak en face. Her ble venner og bekjente brukt som modeller. De kunne selv velge bakgrunnsfarve. 

Ruff_Substrat1II01Portrettet utviklet han videre til midten av 90-årene hvor han satset på maksimale bilder, over to meter høye. Erfaringen med disse var en økning av intensiteten i uttrykket og bakgrunnsfarvene måtte derfor nøytraliseres.

Senere fulgte en serie med bilder av stjernehimmelen. Han skaffet seg en rekke bilder ved et observatorium. Disse delte han inn i grupper og arbeidet videre med disse.

Gjennom ti år hadde Ruff samlet 2500 avisfotografier. Av disse valgte han ut 400 blant annet fra kultur, politikk og sport som ble forstørret men fjernet fra den opprinnelige billedteksten og montert i grupper slik at de ga en rekke muligheter for andre forståelsesmuligheter.

På bakgrunn av Golf-krigen i 1990 ble Ruff kjent med muligheten av å fotografere i mørket. Dette resulterte blant annet i serien Natt-fotografuer 1992 – 1996, grønne bilder med motiver fra Düsseldorfs gater og bygårder samt andre steder.

På 90-tallet ble Ruff fascinert av muligheten av å lage portretter uten spesifikke modeller. Dette resulterte i at han blandet flere ansikter og konstruerte uttrykk.

Så følger en serie hvor han engasjerer seg politisk og kommenterende til ulike begivenheter og lager plakater som er en type collager kombinert bilder, skrift, tekster og kommentarer som er gjemt i tekstene, spesielt endel tyske politikere ble det fokusert på.

I slutten av 90-årene arbeidet han over tid med avfotografering av arkitekten Ludwig Mies van der Rohe‘s bygninger. Her nærmer han seg bygningene på en måte som at de ofte står som skulpturer i billedflaten.

Ruff var opptatt av aktfoto og ønsket å eksperimentere med dette via internett. Han ble da kjent med det varierte tilbudet på nettet og valgte å bruke en del av disse fotografiene, dele dem opp i ulike kategorier og presentere dem ut fra komposisjon og farve. 

Videre laget han ut fra erfaring på internett Substrat 2001 som han komponerer ved å ta utgangspunkt i enkeltbilder fra tegneserier og bearbeide disse til resultater som blir som nonfigurative farvesprakende malerier.

Samtidskunstmuseet har i flere år ønsket å presentere Ruff fordi han regnes som en av de ledende fotografer på verdensbasis.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …