Vigeland-museet 29.1. til 31.7.2002
Skulpturene på broen i Vigelandsparken
Vigelandsmuseet har nå satset på å presentere og fokusere på en del av sitt eget materiale i en spesialutstilling hvor skulpturene på broen i Vigelandsparken er temaet. Dette tydeliggjøres med modell, film og fotografier samt skisser og skulpturer i ulike stadier mot ferdig tilstand.
Mange har studert disse inngående når de går turer i parken samt at det trekker mengder av turister året rundt. Gustav Vigeland (1869 – – 1943) hadde tidlig store planer for sine verk i dette området og arbeidet målbevisst mot et stort anlegg. Dette viser en rekke ulike utkast så langt tilbake som 1900.
Allerede i 1921 inngår han en avtale med Oslo Kommune mot at de sørger for atelier og museum. Noen år etter blir det vedtatt plasering av Monolitten og Fontenen. De neste årene arbeider han intenst med å modellere en rekke bronseskulpturer og grupper med øgler. I 1930 presenterer han dette prosjektet på en utstilling som blir besøkt av 74000 mennesker på en måned.
Resultatet blir at broen blir vedtatt og arbeidet settes i gang. Henrik Bulls gamle bro fra jubileumsutstillingen i 1914 blir utviklet og forsterket og kledt med Iddefjordsgranitt. Det arbeides intenst med bronseskulpturene og øglegruppene og i juli 1940 åpnes broen for publikum.
En del mennesker har undret seg over Vigelands valg av hvordan han fremstiller mennesker. På utstillingen vil man se at en del av skissene og skulpturene er mer finlemmet og detaljert enn det endelige resultatet. En ting er at Vigeland var dyktig når det gjaldt menneskelig anatomi men han ønsket fremstille kraft, styrke og livsglede.
Hvis man først er i museet og ser denne utstillingen så anbefales å også oppleve en del av de andre skulpturer, byster og hoder som er utstilt der. Og her finner vi mange av våre kjente kunstnere og politikere gjennom disse årene.