Kulturnyheter

Aldri skummelt ved tjernet

Fotos: L-P Lorentz
Fotos: L-P Lorentz

Oslo Nye Teater Centralteatret . Bernhard Borge/Pernille Skansaar: DE DØDES TJERN .
Emil Johnsen, Henriette Faye-Schjøll, Ola G. Furuseth, Bartek Kaminski, Thomas Myhren Pettersen, Ester Marie Grenersen, Robin A. Eriksen, Geir Morstad.
Regi: Catrine Telle.

Når Andre Bjerke skrev «De dødes tjern» under andre verdenskrig visste han lite om at hans kriminalroman skulle bli en klassiker i norsk filmhistorie. Romanen ble skrevet under pseudonymet Bernhard Borge og ble filmatisert i 1958 i Kåre Bergstrøms regi, med Henki Kolstad, Henny Moan, Bjørg Engh, Georg Richter og forfatteren selv i rollene.

buo2946dxg70 år etter boken kom ut skjer årets sprekeste teaterstunt. De dødes tjern blir teater, og naturligvis er det Catrine Telle som er vågal nok til å utfordre de etablerte rammer.

Scenografisk (Bård Lie Thorbjørnsen) er det utrolig hva man får til på det lille teatret. Vi starter på scenekanten i byleiligheten i Drammensveien der Berhard Borge (Emil Johnsen) og Sonja Borge (Henriette Faye-Schøll) holder fest. Et dekket bord delvis uti salen bringer oss nært de ulike rollekarakterene. Sammen med sine 4 gjester bestemmer de seg alle for å dra til skogs for å se til den ene gjestens bror. Et området hvor mytiske tjern og tåkelagte vidder dominerer, og skumle skikkelser beveger seg i mørket.

xc92946qohDe dødes tjern har skuespillere som ikke har all verdens sceneerfaring. Det er bra, for det øker troverdighetsnivået flere hakk. Emil Johnsen er et eventyr som Berghard Borge, og klarer på mesterlig vis å sjonglere mellom fortellerrollen og sin deltakelse i handlingen. Henriette Faye-Schøll må berømmes for sin gode oppbygning av sin rollefigur, som er utrolig viktig hvis sluttscenen i stykket skal fungere.

Likevel, De dødes tjern blir altfor stillestående. Det engasjerer ikke tilstrekkelig, men det kan verken tilskrives skuespillere, scenografi eller regi. Filmen er kjempeskummel, men filmen burde få lov til å ha blitt film. Med unntak av et sceneklipp er det ikke i nærheten av å skape den rette nerven. Centralteatret skal uansett ha ros for å ha prøvd dette prosjektet ut.

Sjekk også

Byggmesteren i honningfella

Byggmesteren begynner å bli gammel. Han har bygget hus, men intet storslått tårn, intet minnesmerke …

Flat farse på Oslo Nye

Oslo Nye har denne høsten satset på farse, som skal trimme lattermusklene i det sure …