Museet for samtidskunst 15.5 – 1.9.2002
Anna Eva Bergman: Minnespeil
Det er første gang et museum satser på å vise tegneren Anna Eva Bergman (1909 – 1987) i et bredt spekter. De fleste kjenner henne for hennes monumentale sterke malerier. Utstillingen består av 155 arbeider og av disse er tredve karrikaturtegninger som aldri tidligere har vært vist. Utstillingen viser også skisser, forarbeider og utprøvning til endelige verk samt malerier på papir.
Anna Eva Bergman ble født i Stockholm, vokste opp på flere steder i Norge og har sin kunstfaglige utdanning fra Oslo. Wien og Paris. I 1929 debuterte hun som tegner og fortsatte med dette til 40-årene. Hun giftet seg med den kjente tyske maleren Hans Hartung og de levde i mange år flere steder i Syd-Europa hvor hun også hadde en rekke utstillinger. I 1939 ble hun skilt, flytttet tilbake til Norge, studerte blandt annet relgionshgistorie og arkitektur, giftet seg pånytt, og begynte etterhvert å male i et abstrakt uttrykk.
Mange mener at en lengre reise hun foretok i Nord-Norge i 1950 har fått avgjørende betydning for hennes senere motivkrets som i sitt stiliserte uttrykk ofte har titler som viser til norsk natur. Hun representerte Norge på biennalen i Sao Paolo i 1955 og bodde resten av sitt liv i Frankrike og giftet seg på nytt med Hans Hartung, De arbeidet sammen i mange år i Antibes. Begge donerte alle sine arbeider til en stiftelse som har lånt ut disse bildene til denne utstillingen.
I Oslo har man kunnet se hennes arbeider på flere utstillinger, bl.a. på Henie-Onstad og Kunstnernes Hus.
Det er både informativt og spennede å orientere seg blant Bergmans bilder og arbeidstegninger, fascinerende å se hvordan hun i små formater klarer å fremstille et billeduttrykk som er sterkt personlig og har interessante nyanser og kombinasjoner av elementer. Hun studerte i sin tid ikon-maleri og lærte og bruke sølv- og gullbelegg, og mange av disse bildene viser hvordan hun videreførte dette.
En ukjent side for de fleste er hennes karrikaturtegninger. Disse sto i en årrekke i bl.a. Aftenpostens A-magasin både før og under krigen. Hun viser her en eminent strek og linjeføring som skaper et sjeldent liv og uttrykk i de ulike figurene som er observerende og tatt på kornet, humoristisk og poengterte. Noen er i sort-hvitt, andre i farver. Hun bruker også utklipp fra den frodige annonseringen i datidens aviser som en tilleggskommentar.
Det er fint at publikum nå får oppleve dette.