Stenersenmuseet 15.3. – 28.4. 2002
Text & Subtext, 22 kvinnelige samtidskunstnere fra Asia, video, installasjon, lydbaserte verk, maleri, fotografi, tegningn perormance

Stenersenmuseet satser stort med å fylle opp to etasjer med verker av 22 samtidskunstnere fra Asia og denne gangen har de valgt å fokusere på kvinnelige kunstnere. Dette er et samarbeid med direktøren ved Lasalle-Sia i Singapore. Utstillingen skal senere til en rekke andre steder og er et samarbeid med Du store verden. Flere av kunstnerne er til stede i begynnelsen av utstillingsperioden og vil være å treffe ved flere arrangementer.

En rekke problemstillilnger har dannet bakgrunnen for en del av disse arbeidene, for eksempel: er det vestlig tenkning og tilnærming som er førende? Oppstår det lokale versjoner og hvilke posisjoner har de kvinnelige utøvende kunstnerne?
Utstillingen består av malerier, fotografier, video og installasjoner, og innen disse uttrykksområdene er det et stort spenn hvor noe er basert på egenerfaring, andre er tydelige innspill i en politisk debatt.
En del av disse kvinnene bor ikke lenger i sine fødeland men har etablert seg i mer kosmopolitiske miljøer. Diskusjonen rundt maleriets død blir igjen motbevist. Flere av disse bruker maleriet som et sterkt og aktivt uttrykksmiddel. Her ser vi kinesiske Hung Luis arbeide Souvenir fra 1990, et av flere arbeider som er et todelt verk hvor europeere i forrige århundre har buret inn en asiat i en transportkasse kombinert med et verk med et utsnitt av en erotisk situasjon.

Nguyen Thi Chau Giang fra Vietnam viser Old Women (1999), bestående av tre deler, Med sin røffe malemåte gir det en stofflighet i bildet som understreker uttrykket.
Arahmaiani fra Indonesia presenterer verket His Story on my Body fra 2000, en serie bestående av femten farvefotografier som viser ulike tekster og skrifttegn på en kvinnekropp.
My Le Thi (Vietnam) har et verk Rice and Wheat som viser fire ansikter på fire bakgrunnsplater overstrødd med ulike bokstaver og skrifttegn i gult, brunt, hvitt og rødt – representasjoner for de forskjellige rasene. I front et skjellett med hvete- og ris-holdere. Hun er bosatt i Australia så dette kan sees både på bagrunn av hennes egen og aborginernes situasjon.
Yin Xiuzhen er fra Kina. Hennes installasjon Suitcase fra 2000 er en kombinasjon av video og objekter hvor hun i en rekke kofferter har montert blant annet husliknende gjenstander som dels er laget av tekstiler, dels av andre materialer. Dette er oppfinnsomt utformet parret med humor. Videoen viser scener fra en fly/tog-terminal med travle reisende.
Varsha Nair fra India har et verk point 33 – ether fra 1999-2000 som er en installasjon bestående av tynne gjennomsiktige kleder montert rundt en madrass påført projisert skrift, noe som gir assosiasjoner både til gamle historier og en følelse av åndedrett.
Utstillingern har også flere videoinstallasjoner. Blandt disse har ium fra Sør-Korea en kalt Highway fra 1997 som består av en rekke vekslende sekvenser fra trafikkert motorvei og en robotliknende skikkkelse som beveger seg i varierte omgivelser og landskap. Suggererende driv i utformingen!
Nalini Malani fra India viser Hamletmachinefra 2000 hvor hennes arbeider blir vist i et rom hvor det er tre store skjermer samt en respons på gulvet hvor man kan følge en urovekkende visning.
Avslutningsvis viser vi oppmerksomheten mot Qin Yufens verk Silent Wind fra 2000 hvor hun har viklet tynn hvit silke rundt vifter montert tett i tett hengende fra taket slik at med det minste luftdrag beveger det seg sakte.
Det er et interessant mangfold som vises. Det både speiler det særpregete med basis i opprinnelse samt det ytterst urbane. Det er en sjeldenhet at vi får oppleve asiatiske kunstnere, spesielt kvinner.