Stenersenmuseet 5.9. – 20.10.2002
Bauhausfotografi

Ved den kjente skoleinstitusjonen Bauhaus (1919-1933) i Tyskland ble en bredspektret virksomhet drevet. I denne bevegelsen ble spesielt arkitektur, design både når det gjaldt interiør, industri og bruksartikler, arbeidet med ut fra formålet at ting skulle være enkle, funksjonelle og ha et stilmessig særpreg.

Bauhaus var en radikal bevegelse og preget mye av sin samtid med sin aktivitet og ble av nazistene sett på som en trussel. Skolen ble nedlagt i 1933 , og utstillingen er derfor en dokumentasjon over siste del avr Weimar-republikkens epoke.
Det som er mindre kjent er at flere av de som var aktive i denne tidsperioden også arbeidet med fotografi. De presenterte et bredt spekter av fotografiske virkemidler og tok tidlig i bruk både dobbelteksponering, montering, uvanlige vinkler og fokusering på spesielle utsnitt av motivene.
Motivkretsen spenner også vidt. Den omfatter alt fra portretter hvor de ofte bruker seg selv og sine medarbeidere, til interiører, arkitektur og bilder fra urbane miljøer. Ikke minst var det en eksperimentering hvor fotografiet går mot det grafiske og maleriske uttrykk helt ut i det nonfigurative og surrealistiske.
Det er blitt en uhyre interessant og mangfoldig og ikke minst informativ utstilling som viser tydelig hvor mange av de senere kjente og også nåtidige fotografer har sine røtter og base. Det er en fryd å nyoppdage mange av disse bildene og se hvordan de arbeidet og hvor stor betydning det har fått.

Utstillingen omfatter over 120 bilder av 41 kunstnere og er kommet i stand i samarbeid med Goethe-instituttet.
Det er nå bare få dager igjen av utstillingen og benytt derfor denne enestående muligheten til å oppleve dette betydningsfulle stoffet.