Stenersenmuseet 15.1. – 28.3.2004
Christer Strömholm fotografi

Stenersenmuseet har de siste årene valgt å presentere verdenskjente og toneangivende fotografer for på denne måten å dokumentere hvordan fotografiets betydning og innhold endret seg fra dokumentar og portretter til alle variantene innen kunstfotografi vi har opplevd de siste ti årene.
Den svenske fotografen Christer Strömholm (1918 – 2002) hadde bakgrunn både som maler og grafiker da han begynte med dokumentarfotografi som etterhvert utviklet seg til eksperimenterende og utforskende kunstfotografi. Han var i lange perioder bosatt i Paris og har blant annet portrettert kjente fotografer som Man Ray og andre kunstnere som Duchamps, Giacometti og Le Corbusier. Han arbeidet parallelt med Cartier-Bresson men Strömholm utviklet sin egen karakteristiske stil i det som ble kalt subjektivt dokumentarfotografi.
Utstillingen omfatter omlag 170 sort-hvitt bilder som er tatt i perioden 1949 – 95. Nesten alle er montert i serier med et overordnet tema som Paris 47 – 80 som viser menn og kvinner på kafeer og gater og situasjoner som er fanget og formidlet på en meningsbærende måte. En annen serie er barnebilder 1949 – 65, portretter av gutter og jenter og småbarn, mange fanget i sårbare og nære situasjoner. Han fanger tidsbildene på en måte som rører og beveger. Andre bilder viser graver og kirkegårder. Flere serier er tatt av transseksuelle menn, både på gaten, på kafe og i intime situasjoner. I de seneste bildene ser vi hvordan Strömholm eksperimenterte med fotoet slik at det gikk mot abstrakt nonfigurativt maleri.
I mange år underviste han på fotoskole i Stockholm og fikk avgjørende betydning for mange nordiske fotografer, også norske som Tom Martinsen og Tom Sandberg. Det er blitt en tankevekkende og introduserende utstilling.