Kunstnernes Hus 8.4. – 26.8.2001
HOT POT – kinesisk samtidskunst

For første gang i Norge har folk mulighet til å få et innblikk i hva som rører seg innen samtidskunsten i det enorme Kina med alle sine millioner.
I en del andre sammenhenger har kinesiske samtidskunstnere vært vist slik at en del av de mest kjente har begynt å etablere seg innen en vestlig bevissthet. Utstillingen omfatter arbeider av 37 kunstnere, maleri, grafikk, skulptur, foto, installasjon og video. Spekteret innen uttrykk er lke vidt som det man oppplever innen vestlig samtidskunst.
Men i tillegg har en del av kunstnerne et særpreget uttrykk hvor de ammenstiller deler av sin egen bakgrunn og kulturhistorie med vestlige innslag / påvirkning. Noe som kommer tydelig frem er at landet er i en rasende utvikling, noe som medfører økt avstand mellom generasjonene og forskjeller mellom by og land.

Utstillingen kom i stand etter en reise til flere av de største byene i Kina. Flere av kunstnerne var også til stede under åpningen og holdt introduksjoner og foredrag.
Dette er første utstilling Kunstnernes Hus holder etter sin stengning med oppussing. Utstillingen er som å gå på oppdagelsesferd hvor man stadig slåes av det aktive og oppfinnsomme som denne utstillingen omfatter. Spesielt installasjonenThe Chinese Generation Cartoon Art Group, Den kinesiske generasjonen tegneserie kunstgruppe, som består av fire kunstnere som har stilt sammen sine ulike arbeider. Den består av blant annet en stor gruppe stiliserte barnefigurer med en mekanisme i de skalperte hodene som kontuinuerlig sender en luftstrøm som holder en liten ball svevende.

Videre består installasjonen av fem flere kvadratmeter store fotografier av menn og kvinner, hauger av dels ødelagte, dels fungerende TV-apparater som viser repeterende utsnitt av tradisjonell kinesisk drama, minutiøst utformet skulptur av en ung mann hvor man blir stående å lure på om det er levende eller ikke, en kjempestor dukke av Garfield – Pussur – plassert i en kjempeblomst påmontert et Buddha-hode samt serier med fotografier som viser bilder over en lengre tidsepoke og på den måten illustrerer hvordan den alminnelige kineser fremtrer via klesdrakt og uttrykk.
Et rom viser et utvalg av en samling av 30 år gamle plakater, akvareller og tegninger fra kulturrevolusjonen eiet av Gu Zheng som viser typiske situasjoner og illustrasjoner hvordan man fremstilte ulike motiver på den tiden for å fremme revolusjonens budskap. Disse står i tydelig kontrast til flere fotoserier av andre kunstnere som viser et urbant miljø både av bygninger og situasjoner som like gjerne kunne vært tatt i andre storbyer.
Zhuanh Hui viser en serie sort-hvitt fotografier av enorme rekker kolleger/arbeidere stilt opp i lange rekker fra skipsverft og gruver.
Liang Shuo har modellert en gruppe grågarvet naturtro ungdom, voksne og barn utført i fiberglass, uttrykksfullt og megetsigende.
Man ser inn i et rom hvor et byggverk av bambusstenger bundet sammen danner et flettverk som via spesilmontering gir en uendelig gjentakelse utført av Liang Juhui.
Tradisjonell kinesisk akvarell av et stilisert landskap med trær og hus i farver er her utført på en mannsoverkropp og armer av Huang Yan og gir derved en tilleggsdybde og form i uttrykket.
Dette er bare noen få dykk ned i utstillingen og i tillegg vises blant annet flere fotoserier, videofilmer og skulptur. Det var både overraskende og givende å få denne muligheten til å begynne så smått og orientere seg innen kinesisk samtidskunst.