Kulturnyheter

Samtidskunst fra India

Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden 30. jan. – 27. april 2003
The Tree from the Seed – samtidskunst fra India

Atul Dodiya: Missing III (2000)
Atul Dodiya: Missing III (2000)

Det var et uttalt ønske om å markere det femtiårige samarbeidet mellom Norge og India og resultatet ble en stor mønstring av indisk samtidskunst representert ved 12 aktive veletablerte kunstnere. De er menn og kvinner som aldersmessig spenner fra 28 til 46 år. Alle har langvarig formell kunstfaglig utdanning fra ulike institusjoner og har stilt ut både flere steder i hjemlandet og deltatt på flere utstillinger i internasjonal sammenheng. Alle kunstnerne er representert ved flere verker hver som spenner over tegning, maleri, skulptur og installasjon/video.

Suboth Gupta: This Side is the Other Side (2002)
Suboth Gupta: This Side is the Other Side (2002)

Dette utvalget av indiske samtidskunstnere viser både en innehaende tradisjon som kombineres og videreføres i et dels moderne dels sammenfattende kunstuttrykk. Et ønske har også vært å vise ved dette utvalget hva som rører seg innen samtidskunst i India, noe som kanskje går på tvers av en del menneskers forestillinger om dette mangfoldige og enorme landet.

Atul Dodiya viser med all tydelighet det flersidige samfunnet ved sine malerier hvor han maler rett på butikksikkerhetsporter, fem arbeider i formater 274 x 183. Når man trekker disse opp viser de nye bilder som ofte står i grotesk kontrast til de ofte forskjønnete fasadebildene. Her er det viktig at publikum selv avdekker bildet bak. Disse viser også ulike stilarter, det tradisjonsbundne med det mer eksperimentelle.

Rekha Rodwittiya viser fem arbeider i serien Stories from the Womb, stiliserte frontale kvinnefigurer omgitt av ulike dyr, vekster og gjenstander utført som akvarell.

Sonia Khurana har laget to videoer, Closet og Bird, hvor hun utforsker ulike temaer blant annet balanse. Subba Ghosh er ansvarlig for en video som viser hendelser som kan tolkes både symbolsk og rituelt.

Bharti Kher: Rudolf and Bambi (2002)
Bharti Kher: Rudolf and Bambi (2002)

Hema Upadhyay er ansvarlig for verket  The Nymph and the Adult som består av myriader av håndlagete individuelle kakkerlakker som er spredt utover gulv og vegger. Hun uttaler blant annet at i den bekymringsfulle førkrigstid vi er har kakkerlakkene vist at de er de eneste som overlever atombomber.

Suboth Gupta er ansvarlig for en installasjon, The Way Home, hvor den liggende indiske hellige ku er omgitt av en rekke bruksgjenstander samt fire malerier med ekskrementliknende flekker. Han har også den humoristiske pålessete scooteren, praktfullt forgylt, This Side is the Other Side. Man formelig ser hvordan denne brøyter seg vei gjennom den kaotiske trafikken i India.

Bharti Kher har laget flere dyreskulpturer, rådyr, elefanter og store fugler, i naturtro størrelse og farver. Men når man går nær innpå ser man at overflaten består av myriader av små sædceller. Det samme er hennes veggmalerier i eksplosive farver.

Surrendran Nair har laget en stor serie av håndfarvete etsninger kalt The Labyrinth of Eternal Delight. De viser et mylder av oppfinnsomme fascinerende motiver i et særpreget utrykk med symboler og talende ingredienser, alle med undertekster. Frisk farvebruk!

I tillegg til dette finner man en rekke andre verk og flere av de unge kvinnene jeg snakket med ga tydelig uttrykk for et dypt engasjement i sitt kunstneriske uttrykk og ønske om formidling. Utstillingen bærer tydelig preg av mangfold, store kontraster og frodighet.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …