Astrup Fearnley museet for moderne kunst 14.1. – 18.3.
Sigmar Polke – retrospektiv

Astrup-Fearnley museet åpner året med en sensasjon: stormønstring med Sigmar Polkes arbeider. Dette er den bredeste presentasjonen av hans arbeider til nå i Norden.
En del vil være kjent med enkelte av hans arbeider på en mindre utstilling på museet i mai-juni 1998 som viste 40 gouacher.
Polke (f. 1941) har etterhvert etablert seg som en av verdens mest anerkjente samtidskunstnere. Han er opprinnelig fra Schlesien i den tidens DDR og flyktet til Vest-Tyskland i 1953. Så fulgte en tid som lærling i glassmaleri i Düsseldorf før han studerte ved Kunstakademiet i Düsseldorf. Han har hatt professorater i Hamburg (1970 – 1991) og arbeider nå i Køln.

Polke har særlig sammen med Anselm, Georg Richter og Keefer medvirket til å sette tysk samtidskunst på verdenskartet. Disse har han også jevnlig samarbeidet med om utstillinger og arbeidene har vært vist i ledende institusjoner i USA og Europa fra 1962.
Polke har i hele sin aktive kunstneriske periode vært en utforskende og utprøvende kunstner som eksperimenterer med ulike stilarter, teknikker og materialer. Han arbeider paralellt med forskjellige uttrykksformer og har en helt tydelig lekende og frodig holdning til sine kunstneriske uttrykk.

Denne utstillingen er ikke retrospektiv og viser over 60 arbeider fra 60-årene frem til 2000. Hans ulike uttrykksformer er godt representert og viser både bredde og mangfold. Han arbeider både med installasjoner, skulptur og malerier – både figurativt og abstrakt. Hele museet er tatt i bruk, både impulsrommet og skulpturgården.
Allerede i de eldste arbeidene kombinerer han virkemidler, olje, akryl og penn på lerret. Videre en rekke bilder som han bygger opp ved hjelp av punktteknikk slik at de på avstand ser ut som grovkornede fotografier i sort-hvitt. Dette er en teknikk som han viderefører og eksemperimenterer med kombinert med ulike tekstiler som han tilfører figurative prikkmotiver og abstrakte farveformer.
I andre bilder er det formene og farvene som er dominerende. Han eksperimenterte med kjemikalier for å oppnå resultater som i utgangspunktet var uvisse. I en del av disse arbeidene kombinerer han med figurative riss og skisser.
I 1967 bygget han opp verket Potethus som var ca. 2 m høyt og 2 m bredt, bygget av horisontale og vertikale trestenger hvor poteter er festet til hvert kontaktpunkt. Det skal bli interessant å se om de blomstrer i løpet av utstillingsperioden!
Langs veggen står en gruppe bambusstokker og en gruppe tynne lister i kar med vann, kalt Gjenopplivingsforsøk.
I de senere årene har han ofte benyttet gjennomsiktige tekstiler som han bearbeider på ulike måter.
Det største verket er kalt Apparizione I-II-III, hver på 3 x 4 m. Her flyter farvenyansene utover flatene i gulhvitt, oker, rødt og blått og danner visuelle byggverk.
Fra 1998 ser vi Illusjonistene, et figurativt arbeid utført i prikkteknikk.
Et frapperende arbeid kalt Dødningehodet (1974), 200 x 190 er utført i kvikksølvkosmetikk og viser en sølvfarvet bakgrunn med en sort sirkel hvor et dødningehode fremtrer. Men når man går nærmere ser man portretter av to kvinner.
En serie bilder har fått fellesbetegnlsen Laterna magica. De viser tegninger av eventyrfigurer på gjennomsiktig materiale, tegneseriefigurer og tekniske fantasifigurer samt store detaljerte mønstringer kombinert med farveformer. Disse er montert som skjermbrett og plassert i skulpturgården slik at de får kraftige lysvirkning.
Utstillingen gir en sjelden anledning til å sette seg inn i Polkes billedverden.
Denne utstillingen skal videre til Louisiana i København. I tillegg vises det paralellt utstillinger med hans arbeider i Edinburgh og Bonn.