Storytelling
amerikansk
Selma Blair, Robert Wisdom, Paul Giamati, John Goddman, Lupe Ontiveros, Jonathan Osser, Mark Webber regi: Todd Solondz
Todd Solondz har med denne filmen valgt å fokusere på skillet mellom ‘fiction’ (fantasi) og ‘non-fiction’. dvs. dokumentarfilm i denne sammenhengen.
Filmen er todelt hvor første del – fiction-delen – går inn i en historie hvor en svart mann som har vunnet Pulitzer-prisen i litteratur underviser på et college med håpefulle litteraturstudenter. En av studentene Vi – spilt av Selma Blair – er i ferd med å avslutte et forhold til en av sine medstudenter, en cerebral pareserammet ung gutt. Han får sin novelle sønderhakket av læreren og skylder på Vi. Hun går på fylla, havner til køys med læreren, skriver om dette møtet som leses opp i studentgruppen, blir av medstudentene og læreren plukket fra hverabndre og da hun hevder dette er sant blir hun ikke trodd. Så følger diskusjonen om hva er litteratur.
Filmen skifter fokus og vi presenteres for et dokumentarprosjekt hvor Toby vil fremstille en gjennomsnitts amerikansk families hverdag med utgangspunkt i en av sønnene som dels har droppet ut av high school. Han går tett på familien og dens medlemmer og vi får en miks av dokumentaropptak og andre scener fra familiemedlemmenes liv. Her utvikler en intrikat og høyst dramatisk historie seg og utsagnet til mange forfattere om at virkeligheten er større enn all fantasi slår til for alvor.
Filmen balanserer dette stoffet til dels godt men blir litt kjedelig i perioder. Rollene er godt besatt og tidskoloritten gir en riktig mijøskapende ramme. Deler av non-fiction delen har et uttrykk som er preget av ironi og svart humor i en ‘farveskala’ av amerikansk 50-talls film.