Strandet i Irak
iransk film fra 2003
regi: Bahman Ghobadi
Det har nå begynt å komme enkelte filmer fra Irak på norske kinoer og denne filmen er fra grenseområdet mellom Irak og Iran. Vi er først på iransk side i det kurdiske landområdet.
Introduksjonen til rammen er hvordan ulike folk opplever situasjonen hvor Saddam bomber grenseområdene og flyktningstrømmen dermed bølger innover i Iran. Det medfører kalkulerende handelsfolk som benytter seg av flyktningenes desperate situasjon og banditter som robber både sine egne og politifolk.
I dette områder kjenner folk hverandre og den gamle musikeren Mirza og hans to sønner som også er musikere, har fått beskjed om at en av hans tidligere koner, en sangerinne, er i dyp nød.
Han forlanger og truer sønnene til å dra sammen med ham på leting etter henne. Den ene er rasende fordi han må forlate sine syv koner og tretten døtre og er redd for hva som vil skje når han er borte.
På veien opplever de både merkelige, komiske og dramatiske situasjoner som gir små glimt inn i det karakteristiske og strabasiøse livet til dette folket hvor både det situasjonskomiske og det alvorlige kommer frem.
Dette er en film som viser oss det vanvittige resultatet av Saddams bombing og kurdernes desperate situasjon med flyktningestrøm, alvorlige massakrer og massegraver, flyktningeleire for kvinner og foreldreløse barn, dette i et høyfjellslandskap med sne og ufremkommelige stier.
Dette er samme regissør som for et par år siden var ansvarlig En tid for fulle hester (se vår omtale, trykk her). Han har en billedsterk evne til å vise disse forholdene så man blir både engasjert og revet med og vanskelig fatter hvordan dette folket overlever overhode.
Men i perioder blir man som tilskuer litt sliten av de stadige langvarige kranglene mellom faren og hans sønner som er godt voksne menn men tydelig helt umyndig i forhold til faren.
Litt underlig er det også hvordan de forholder seg til enkelte kvinner. Den ene er på jakt for å finne seg en ny kone for å få seg en sønn, men etterhvert konfronteres de med den grusomme krigsvirkeligheten.
En i hovedsak interessant, informativ og gripende film.