Kulturnyheter

Tre kolorister i Norden

Stenersenmuseet 20.9. – 17.11.2002
Tre kolorister i Norden. Ludvig Karsten, Carl Kylberg, Karl Isakson
Utstillingen er et samarbeid med Gøteborgs Konstmuseum

Luvig Karstens: Selvportrett (1912)
Luvig Karstens: Selvportrett (1912)

De tre malerne, norske Ludvig Karsten (1876 – 1926), svenskene Carl Kylberg (1878 – 1952) ogKarl Isakson (1878 – 1922) har alle utmerket seg gjennom sitt arbeid med en markant uttrykksfullhet når det gjelder bruken av farver i sine malerier. De tilhørte alle tiden hvor Frankrike og deres kunstnere var toneangivende, blant annet Cezanne og Matisse. Dette var kunstnere som både var i dialog med sin samtid og skapte sitt eget karakteristiske uttrykk. 

Karsten: Kristi gravleggelse
Karsten: Kristi gravleggelse

De fleste kjenner vel Ludvig Karsten best. Hans arbeider spenner fra akt, portretter, interiører og ikke minst hans arbeider hvor han tar utgangspunkt i kjente kunstneres arbeider og gir sin tolkning, som RiberaKristi GravleggelseKarstens verk har hengt i Nasjonalgalleriet i mange år og var for meg personlig en sterk opplevelse, spesielt for hans farvebruk.

Utstillingen består av over 70 arbeider hvorav 29 er av Karsten. De fleste er malerier i olje men vi finner også akvareller, tegninger og oljekritt. Utstillingen er montert dels som en dialog malerne i mellom ut fra motiver, dels flere verk av den enkelte maler som en markering av et uttrykk/tema.

Carl Kylberg: Hemkomsten (1938)
Carl Kylberg: Hemkomsten (1938)

Karsten levde et tildels turbulent og omflakkende liv og hadde perioder hvor han malte som en ‘gal’, andre hvor han var mer uproduktiv. Det som er særpreget med hans bilder er at han behersker et variert uttrykk fra den avdempete noe diskrete akten til det farvemettede nærmest eksplosive, som i Violinkonsert fra 1919, til bildene hvor han bruker flekkpenselstrøk som gir en spesiell vibrerende lysvirkning i bildene, som blant annet i Hvitkledd mann i Skagenlandskap 119 x 124 (1924).

Karl Isakson: Utsikt över Svaneke (1917
Karl Isakson: Utsikt över Svaneke (1917

Carl Kylberg som også studerte flere år i utlandet, bosatte seg etterhvert fast i Sverige og var godt etablert. Han arbeidet både med maleri og illustrasjoner til blant annet barnebøker. Motiver han var opptatt av var landskap, interiører og endel malerier med bakgrunn fra Bibelhistorien. Hans humoristiske side kommer tydelig frem i de lekne og morsomme illustrasjonene men det som er mest iøynefallende er hans stiliserte landskapsmalerier hvor farvene formelig stør og vibrerer mot hverandre i sine kontraster. De utstråler en intensitet som er sjelden, blant annet i Vid Danmarks kust (1943) 102 x 121.

Karl Isakson arbeidet blant annet sammen med den kjente svenske malereren og tegneren Carl Larsson. Han kjente godt til de nordiske malerne og reiste i flere land i Syd-Europa. Han slet i perioder med nervøse problemer som medførte opphold i maleraktiviteten. han uttalte at farvene er som tonene i et musikkinstrument. Han viser også kvinneakter, stilleben og landskapsbilder med et mangfold av farvebruk som stråler. I sine interiører blir maleriene som en pallett med sine nyanser og kontraster, som Dam i svart (1918-21) 95 x 68.

Det er en stor glede for en malerielsker som meg å få tilgang til disse bildene, spesielt i en tid hvor det er så lite malerier og malere som er dristige og kraftfulle i sin farvebruk.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …