Historisk museum Universitetets kulturhistoriske museer 19.09.03 – 02.01.04
Faglig ansvarlig for utstillingen: professor i sosialantropologi: Ingrid Rudie, tekstilkunstner Ingrid Marstrander, kunsthistoriker og tekstilkonservator Nalini Sharma

Historisk museum stiller nå ut et fantastisk utvalg av tekstiler i batikk. Det blir forklart trykkmetoder og mønster og vist hvordan batikk er brukt i forskjellige sammenhenger til ulike tider i det sørøstasiatiske øyriket, med en hovedvekt på samtidens Malaysia.
Utstillingen er en varm og fargerik opplevelse – en riktig gladmelding for tekstilinteresserte – og før øvrige, en mulighet til å bli kjent med et høyt verdisatt håndverk og en rik kultur.
Batikktekstiler har spilt en vital rolle i indonesisk kultur og samfunnsliv i flere hundre år.
Kontakten med andre land, kulturer og religioner har påvirket mønstre og teknikker. Fra India kom for eksempel motiver med slanger, ønsketreet, livets tre, de kosmiske hav, det hellige fjell, lotusblomsten – og monsterhodet, som ble lagt til de lokale symbolene.
Batikk er en teknikk for å dekorere tekstiler, hvor deler av stoffet som ikke skal farges, vanligvis tildekkes med flytende voks før det blir farget. Voksen motvirker at fargestoffet trekker inn i det tildekkede området under fargeprosessene.
Ordet batikk er av indonesisk opprinnelse, og er relatert til det malayiske ord for prikk eller punkt titik og det javanesiske ordet amba som betyr å skrive.
Teknikken med å tildekke eller ‘reservere’ deler av stoffet med en masse eller et flytende materiale for å skape mønster, er funnet mange steder i verden. Det er usikre teorier om teknikkens opprinnelse.Den er kjent fra India, Sri Lanka, Kina, Japan, Sørøst-Asia, Turkestan, Vest-Afrika og Indonesia. I dag er det to hovedtyper batikk i Malaysia, håndmalt og trykket.
Men glem ikke fargene –
og husk Museumsstafetten i kveld, torsdag 9. oktober kl 1900 i Historisk Museum. Det vil bli omvisning i utstillingen ved sosialantropolog Ingrid Rudie, tekstilkunstner Ingrid Marstrander og kunsthistoriker og konservator N