HAUGAR Vestfold Kunstmuseum 15.01.00 – 05.03.00. Gråbrødregaten 17, Tønsberg. PABLO PICASSO
Kvinner i bilde og betong. Maleri, skulptur og grafikk 1953 – 1973. Utstillingens kurator er førstekonservator Einar Wexelsen.
Picasso er her igjen!
Denne gangen på HAUGAR Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg – i beste sendetid …midt i oppsummeringen av forrige århundrets største kunstskatter, og midt i debattene om hvordan vi forvalter kunstarven; hvem som har ansvaret for at verdifull kunst i offentlig eie blir ødelagt eller forsvinner…kunstverk som ikke blir vedlikeholdt…og kunstprosjekter som ikke blir gjennomført – noe som denne utstillingen også handler om.
Picassos Larvik-skulptur
Her møter vi resultatene av samarbeidet mellom Pablo Picasso og vår egen billedkunstner Carl Nesjar, i arbeidet med å realisere skulpturprosjektet som byen Larvik fikk tilbud om allerede i 60- årene. Samarbeidet resulterte blant annet i utsmykkingen av Regjeringsbygget – et stort prosjekt som gav ringvirkninger. Carl Nesjar introduserte for Pablo Picasso en ny teknikk som kunne brukes for utsmykking i sandblåst betong – og dermed var de i gang!
Sylvette – kvinnehoder

Utstillingen viser samtidig andre utkast og arbeidsmodeller til flere skulpturer der Picasso har vært formgiveren. Vi får ellers møte det kjente maleriet Sylvette (fra 1953, utlånt fra Bergen Kunstmuseum) …og en generøs rekke av grafiske blad (fra slutten av 60-tallet, Suite 347, ca. 50 arbeider utlånt fra Nasjonalgalleriets samlinger) – Kvinner i bilde og betong har utgangspunkt i mesterens største inspirasjonskilde – KVINNEN….
Et utvalg av Picassos kvinner ønsker deg velkommen…Sylvette var en ung modell i tjueårene, som brakte sin moderne hestehale inn som som en ny form i Picassos bilder, og var kanskje selve begynnelsen på det nye i hans kunst. I utstillingens største maleri kombinerer han kubismen med klasssisk malertradisjon. Bildet har klare – og fascinerende kubistiske trekk. Sylvette ble portrettert mange ganger og fra flere vinkler. Han brukte Sylvette-motivet i betongskulptur (New York 1968 og Rotterdam 1970) med planer om å lage flere. Men det er ikke noen direkte sammenheng mellom maleriet og skulpturen som var tiltenkt Larvik. Derimot finner vi de andre kvinnefremstillingene i utstillingen som gir formen til dette spesielle prosjektet.
Grafikk
Utstillingens Kvinner i bilde og betong viser et lite tverrsnitt av Picassos mangfoldige virksomhet de senere årene av hans liv. Utstillingen starter med året 1953 ( da var Picasso 72 år). Han har da et rikt kunstnerliv bak seg. Da han begynte tilbakeblikket, gjennom å tegne sitt eget liv og det han var opptatt av …i det, som tilslutt ble hetende Suide 347 – var han en svært gammel mann, i en alder av 87 år…Det er nesten slik at en ikke tror på utregningen (Picassos fødselsår er 1881!).

Arbeidet med bildene ble utført i et rasende energisk tempo – fra vår til høst, året 1968, i Mougins i Syd-Frankrike. Sirkus. Gjøglere. Det nære rund ham. Familien. Goya. El Greco.Velázquez ( De Store Malerne, som han leker med i parodier). Mytologien…Ungdommen. Alderdommen. Og ikke minst; KVINNENE…og med seg selv inni alt dette, går modeller og elskerinner opp i en høyere enhet. Det er med mye humor og ironi han fremstiller seg selv som en gammel krusedull…. fortapt i sin egen kunst.
Et skulpturprosjektet ( Déjeuner sur l’Herbe ), fra Rolling Meadows utenfor Chicago (1975), er representert på utstillingen gjennom skulpturen The Bather (som sannsynligvis heter noe helt annet på fransk…), er tatt med her for å vise størrelsen og frodigheten på de nyskapende samarbeidsoppgavene innen utsmykking, som ble innledet i 60-årene og strakte seg langt ut ut i 70-årene. Ryktene sier at denne spesielle kvinneskikkelsen ble flyttet fra Illinois til Normandie, for deretter å bli stjålet , og funnet igjen i en hage til en privateiendom i Paris…
Haugar – verdt et besøk
Uansett hvilken kunstners arbeider som stilles ut ved Vestfold Kunstmuseum, er det vel verd å besøke HAUGAR. Bygningen har vært den gamle sjømannsskolen i Tønsberg, og ligger vakkert til på historisk grunn (Haugarting) – med gravhauger fra jernalderen som nærmeste naboer – i et parkområde, midt i byen. Selve bygningen er i teglstein med veggfaste skulpturer av granitt (kariatyder) som viser sjøfarernes møte med fremmede lands fargerike folkeslag. Terrassen ser innbydende ut, selv på vinterstid, og leder inn til en internasjonal kaffeservering med småkaker o.a., aviser – og det som trengs for en tilreisende kunstinteressert. Utstillingslokalene har fått en ekstra høyde under taket…og god plass…og ro… til å betrakte, nyte og tenke. Følg bare stjernelampene opp trappen, så er du der…
Utstillingen varer til 5. mars.