Museet for samtidskunst 20.3. – 9.5.2004
Nils Aas til minne – Kunst i sammenheng

Museet for samtidskunst har i forbindelse med kunstneren Nils Aas‘ bortgang for kort tid siden mestret å presentere en minneutstilling ut fra samlingens verker. Utstillingen består av skulptur (14) og tegninger (21). Disse er fra perioden 1964 til det seneste bronseportrettet av vennen maleren Jakob Weidemann fra 2002.
Nils Aas (født i 1933) vokste opp i Nord-Trøndelag, store deler av tiden i verkstedet til faren som var snekker. Han begynte tidlig å forme skulpturer i tre, noe han fortsatt med hele livet fra det røfft tilspikkete i små formater til fantasifulle verk som Katedral (Vielse) (1985) i målene 375 x 125 x 164. Dette er utført i smale trelister og er satt sammen av arkitektoniske fantasifulle elementer fra ulike religiøse bygninger som blant annet kirker, moskeer og templer. Uhyre vakkert og stilfullt og ikke minst tankevekkende i disse konfrontasjonstider. Arbeidet er plassert på speil, noe som gir det et ekstra visuelt element.

Videre vises flere karaktersterke portretter av blant andre Johan Borgen(1965), utført med en driv og underliggende humoristisk sans. Videre ser vi et kraftfullt portrett av den karismatiske arbeiderlederen Martin Tranmæl som var aktiv store deler av forrige århundre.
Andre skulpturer viser spennet fra det nonfigurative som var et uttrykk som han arbeidet med tidlig etter at han hadde vært assistent hos den kjente monumentale skulptøren Arnold Haukeland. Men Nils Aasutviklet sitt eget uttrykk med særpreg, i hovedsak figurativt. Flere av de andre skulpturene viser dette tydelig blant annet den store liggende kvinnetorsoen i jern fra 1964 og en liten, humoristisk og karakteristisk skulptur av Kjell Bækkelund.
Nils Aas var en mester også med små papirskulpturer og arbeider laget med tynn metalltråd. Han var en eminent tegner og virket i Arbeiderbladet 1957 – 64. Her ser vi flere karakteristiske portretter, blant annet den sovjetiske lederen Krustsjov og Kjell Bækkelund. Vi ser videre en serie utkast og skisser til den monumentale kongeskulpturen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.
I tillegg illustrerte han en rekke bøker, frimerker og mynter.