Kulturnyheter

Snorre-tegninger

Nasjonalgalleriet 8.07. -10.09.00
Illustrasjoner til Snorre Sturlason, Kongesagaer, Kristiania 1899
Kobberstikk-og håndtegningssamlingen 

Werenskiold_ErlSkjalgsonIngin millom alle
andre lendmenn var de
som hadde herstriar fleire
aa halda ut enn Erling.

Sitt mod i mang ein sverdleik
den milde hovding synte;
inn gjekk han oftast den fyrste
og ut or striden den siste


(Teksten er fra Snorre, Nationalutgaave, Kristiania 1900)

Werenskiold_HalvdanSvarteUtstillingen er del av en godt bevart nasjonal skatt. Da boken kom i 1899, ferdigillustrert som jubileumsutgaven av Heimskringla – Snorre SturlasonKongesagaer, hadde den rundt 220 tekstillustrasjoner – og i tillegg vignetter, titteldekorasjoner, initialer og border. 188 av disse arbeidene eies av Nasjonalgalleriet, og blir til vanlig tatt vare på av Kobberstikk – og håndtegningssamlingen sammen med skisser og varianter av illustrasjonene. Bortimot hundre av disse illustrasjonene vises – enda noen dager til, i tredje etasje i Nasjonalgalleriet

Wetlesen-Snorre.Hardr2De tar ikke så stor plass på veggen –Sagategningene, men stor plass har de allerede hos oss som gjenkjenner dem. Illustrasjonene ligger i de fleste voksne nordmenns personlige billedarkiv – med assosiasjoner til gammelnorsk, kongerekker… og brunost! – og lange historietimer på barneskolen.
( Vi ere en nasjon – Norges-og verdenshistorie av Jens Hæreid i samarbeid med Sverre S. Amundsen. H. Aschehoug & Co.w)

Helten, Erling Skalgsson, som Werenskiold fikk til å ligne Fridjolf Nansen – med bare noen få pennestrek. 
Det dramatiske bildet der Halvdan Svartedrukner i Randsfjorden, ved Rykinsvik, da det store følget skulle kjøre hjem fra gjestebud på Hadeland – og isen var råtten…Daa kongen køyrde yvi der, so rauk isen sund, og kong Halvdan gjekk med der, og mykje folk med honom. (Teksten er fra Snorre, Nationalutgaave, Kristiania 1900)

I løpet av høsten 1895 og våren 1896 ble fire av tidens mest kjente norske kunstnere engasjert til å utføre tegningene til det som skulle bli den første illustrerte utgaven av SnorreErik Werenskiold, som skulle være teknisk leder, Gerard MuntheChristian Krogh – og Eilif Petersen, som senere trakk seg ut av prosjektet. Boken fikk det historiske suset , tilslutt, som Erik Werenskiold ønsket – kanskje mest takket være Gerard Munthes påvirkning og arbeid med å binde sammen også hver enkelt saga med sine innramminger – og dermed bidra til et helhetlig uttrykk. Det var Munthe og Werenskiold som sammen skapte Snorre-stilen, den forenklete og stiliserte tegnemåten som harmonerer så godt med fortellingene. 

Denne praktutgaven fra 1899 av kongesagaene, er en milepel i norsk bok- og illustrasjonskunsts historie – og de hundre år gamle tegningene, et kjært gjensyn… 

Utstillingen varer BARE til 10. september.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …