Kulturnyheter

Jeff Koons – RETROSPEKTIV

Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst 4.09 – 12.12. 2004
JEFF KOONS – RETROSPECTIVE 
(Isn’t he lovely…)

Jeff Koons: Michael Jackson and Bubbles, 1988 (Porselen) Banality-serien Astrup Fearnley Collection, Oslo
Jeff Koons: Michael Jackson and Bubbles, 1988 (Porselen) Banality-serien
Astrup Fearnley Collection, Oslo

(Isn’t he lovely…)

Utstillingen åpnet lørdag 4. september. Introduksjon ble holdt av direktør ved Astrup Fearnley Museet, Gunnar B. Kvaran. Deretter kom kunstneren Jeff Koons med et lite innlegg. Den offisielle åpningen ble foretatt av Prof. Dr. Daniel Birnbaum, rektor ved Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Städelschule, Frankfurt.

Rabbit, 1986 (Rustfritt stål )  Statuary-serien  Sonnabend Collection, New York
Rabbit, 1986 (Rustfritt stål )
Statuary-serien
Sonnabend Collection, New York

Siden lørdag har utstillingen hatt over 4000 besøkende.

Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst ønsker med denne store retrospektive utstillingen å fokusere på Jeff Koons‘ spesielle posisjon innenfor samtidskunsten og gi publikum anledning til å bli kjent med hans omfattende produksjon. Utstillingen inneholder verk fra alle hans serier fra slutten av 70-tallet til i dag og flere nye arbeider som ikke tidligere har vært vist i Europa. Gunnar B. Kvaran kaller i innledningen utstillingen for et utfordrende møte med en kunst som stiller grunnleggende spørsmål med estetikk og kunstbegrepet i ulike sosiale sammenhenger.

Bear and Policeman, 1988  (Polykrom/ tre) Banality-serien Kunstmuseum Wolfsburg
Bear and Policeman, 1988
(Polykrom/ tre) Banality-serien Kunstmuseum Wolfsburg

Jeff Koons takket på åpningen for samarbeidet med Astrup Fearnley Museet og var glad for å kunne dele kunstopplevelser med et nytt publikum. Han ønsket for den enkelte at kunsten både ville bidra til oppdagelsen av egne muligheter og skape aksept for det som rørte seg i den enkeltes indre. Resten var en takketale for alle i hans omkrets, inkludert hans familie, som daglig både gir ham energi og bakgrunnsmateriale til nye verk. Om sin egen vei innen kunsten kommenterte han ganske kort med sin helt spesielle høflige imøtekommenhet:

Ilona on Top (Rosa Background), 1986 (Olje på lerret) MADE IN HEAVEN Courtesy Galerie Max Hetzler, Berlin
Ilona on Top (Rosa Background), 1986
(Olje på lerret) MADE IN HEAVEN
Courtesy Galerie Max Hetzler, Berlin

Jeg innser …eller jeg tenker med meg selv, at det bli å involvert i “readymades”, var for meg en måte å finne skjønnheten i verden – og akseptere ting som de virkelig er og bli tatt imot av et objektivt vokabular. Så når jeg nå stolt ser på mine nyere arbeider – synes jeg at de har et stort indre liv, og jeg vil påstå at de er de mest objektive verkene jeg har skapt. Og jeg håper at de betyr det samme for dem som ser verkene, som det de betyr for meg. Verken mer eller mindre. Jeg håper også at det finnes en følelse av sammenheng fra de tidligere arbeidene fram til i dag – og videre inn i framtiden.”

Kanskje skal vi følge Koons‘ råd om å akseptere? Ikke lenger skjule eller skamme oss over at vi liker porselenshunder med gullpynt… se på verkene som et uttrykk for vårt (konfliktfylte) indre med enkel glede, synd, skam og lyster?

Hook, 2003 (Olje på lerret) Popey-serien Astrup Fearnley Collection, Oslo
Hook, 2003 (Olje på lerret) Popey-serien
Astrup Fearnley Collection, Oslo

Nå som nesten alle har uttalt seg i avisene om Jeff Koons, er det ikke så mye å tilføye…unntatt at det er en utstilling som MÅ sees. Beskrivelser kan ikke erstatte opplevelsen av en “Reality-Utstilling” som denne. (Katalogen kan være til god hjelp, særlig hvis man må forsvare seg overfor andre over det man har sett, men også for å få et innblikk i Jeff Koons‘ kunstnerskap og få en forklaring på hva som gjør Koons så betydningsfull i kunstverdenen.

Hovedartikkelen er skrevet av den amerikanske filosofen Arthur. C. Danto.

Auksjonen, i et nylig vist TV-program om Jeff Koons, gav en prislapp på over 5 millioner dollar for verket Michael Jackson and Bubbles, 1988 (støpt i porselen) – men hvorfor ikke? Kunst har sin pris. Verket viser tydelig, klart og forstørret – et (u)sminket bilde på hva som rører seg i vår samtid – om vi liker det eller ikke. Om det er et ærlig bilde, er en helt annen sak. Jeff Koons bedyrer sin oppriktighet og sine gode intensjoner. Så da får det bli, som han selv sier, opp til den enkelte å vurdere – like eller ikke like. Han fortsetter å vise og bevise i sin kunst styrken i populærkulturens uttrykk.

Jeg vil ha det moro. Jeg vil fjerne frykten. Jeg vil fjerne skyld og skam fra betrakterens kulturelle fortid. Den kan ikke endres, dermed kan den heller ikke dømmes. Jeg tror på kunstens kraft, fordi den er så fleksibel. Den kan romme alt. Det er ikke noe som kan bli ekskludert fra kunstens kommunitative plattform. Jeg synes den beste kunsten er den som virker på samme måte som en kameleon; det som betrakteren leter etter, den meningen betrakteren ønsker å finne, den må kunne finnes i verket. Det er det jeg kaller vellykket kunst. That is an ikon.” (oversatt fra TV- intervju)

Utstillingen varer til 12. desember.

En parentes til PR/presseavdelingen ved Astrup Fearnley Museet. Et av poengene med denne artikkelen var Jeff Koons‘ foredrag søndag 5. september kl.12, der kunstneren selv fortalte om sin kunst. Vi var 3 journalister ( fra tre forskjellige formidlingskanaler) som ikke kom inn. Vi ble triumferende avvist av vaktene som påsto at salen var full, mens det viste seg senere at det VAR avsatt plass til pressen – og disse plassene sto tomme!
Og så klages det over at det skrives så lite om kunst?

( Kulturspeilet har over 30 000 lesere.)

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …