Kulturnyheter

Skulptur i Oslo

Det er siste besøksdag for Norsk Skulpturbiennale 06 – kunst i det offentlige rom, Vigelandmuseet, søndag 29. oktober. Utstillingen hadde åpning 7. september. Kurator er Cecilia Widenheim, Intendant, Moderna Museet i Stockholm.

Nils Wad: HELVETICA (stål), Aker Brygge, Oslo
Nils Wad: HELVETICA (stål), Aker Brygge, Oslo

Ved Rådhuset på sjøsiden (mot Akershus festning) har Norsk Billedhoggerforening i samarbeid med Oslo kommune satt opp noen av de største skulpturene som er blitt montert siden Monolitten i Frognerparken. De veier til sammen ca. 150 tonn. 

Eivin Løffler: DELT FORM (bronse), Aker Brygge, Oslo. Skulpturen tilhører Oslo kommune
Eivin Løffler: DELT FORM (bronse),
Aker Brygge, Oslo. Skulpturen tilhører Oslo kommune

Kunstnerne er Knut Wold, som bidrar her med en skulpturer i granitt. Tittelen er TO (laget i to deler, som hver for seg veier ca. 30 tonn ). 

Klaes Hake, en av Sveriges ledende billedhoggere i stein, har levert én sammensatt skulptur med en utstrekning på ca. 5 x 5 meter, som også veier et sted mellom 25 og 30 tonn. 

Makoto Fujiwara (som er professor ved et kunstakademi i Tyskland) viser også to gigantiske skulpturer i granitt i samme vektklasse.

Knut Wold startet det Internasjonale Steinsymposium i Larvik på 80-tallet, og alle disse skulpturene springer ut fra denne langvarige virksomheten.

Skulpturene vil stå utstilt til våren 2007.

En ny stor ute-utstilling er åpnet på Aker Brygge. Hovedutstillingsområdet er strandpromenaden med utsikt mot Akershus festning, og følgende kunstnere er med: Kjell Grette Christensen: BRÅTTSJØ ( bronse), Astrid Dahlsveen: SEL (bronse), Guro Giske: KÅLHODE, ET SELVPORTRETT (granitt), Kjersti Wexelsen Goksøyr: MØTE (granitt) og SPIRE (granitt), Jon Gundersen: RULLESTEN(granitt), Arne Vinje Gunnerud: SKARABÉ (bronse), I SAMME BÅT(bronse) og BRONSEALDER (bronse), Gunn Harbitz: TILBAKETRUKKET (granitt), Eivin Løffler: DELT FORM (bronse), Ingunn Brattelie Moen: SARKOFAG (marmor), Øystein Mobråten: BRUSE (bronse), Hilde Mæhlum: INNSYN (bronse), NEGATIV-POSITIV (bronse), STORT HJERTE (bronse) og MASKEBÆRER(bronse), Olav Orud: BALLEN (bronse), Hagbart Solløs: BLACK MOVEMENT II (granitt), Julia Vance: TENKETID (marmor), Nils Wad: HELVETICA (stål) og Øyvind Åstein: EPLE (marmor).

Claes Hake, sammensatt skulptur i granitt, Rådhusplassen i Oslo
Claes Hake, sammensatt skulptur
i granitt, Rådhusplassen i Oslo
thepinkarmy.blogspot.com
thepinkarmy.blogspot.com

Dessuten er det mange andre skulpturer å se i samme område. Disse er innkjøpt av Aker Brygge og er stedets egen utsmykking.

I samarbeid med Kvadraturforeningen ( Velforeningen i Kvadraturen i Oslo ) er disse skulpturene utstilt: På Christiania Torv: TORSO(marmor/granitt) av Karl. E. Nilsen. I Kirkegaten: AKANTUS (granitt) av Øyvind Åstein.

På Youngstorget herjer for øyeblikket Pink Army (fra 21- 28. oktober), som har reist et militærfort. Bygget har blitt til i en prosess der alt har vært avhengig av materialene de har fått tak i og menneskene som har vært med på å bygge det. – Tidenes første 100% demokratiske og inkonsekvente byggverk, kaller de det selv, bygget som en hyllest til alle meningsløse byggverk. De har med seg både Oslo kommunes tillatelse og støtte fra Norsk kulturråd. Prosjektet rives og avsluttes lørdag kveld den 28 oktober.

Norsk Billedhoggerforenings faste utstillingssteder for skulpturer i Oslo: Plassen foran Stortinget ( Eidsvolls plass), Studenterlunden (Spikersuppa), Karl Johans gate, Youngstorget, Christiania Torv, Kirkegaten ( Christian Kvart’s gamle Oslo), Paleet, Oslo Plaza Hotell og Aker Brygge.

NBF samarbeider med kommuner og kulturarrangementer over hele Norge.

Sjekk også

Frida Kahlo

Er du i London i sommer er dette en utstilling du må få med deg. …

Naturens kraft

J. C. Dahl (1788–1857) var den norske kunstneren som kanskje mer enn noen annen skildret …